Прети нам епидемија малигних болести: Свака два сата од рака плућа умре једна особа у Србији

Симптоме пацијенти приписују управо пушењу, а то је кашаљ са искашљавањем. Зато се јаве лекару тек кад искашљавају крв, имају јаке болове усред груди, губе на тежини, немају апетит, а то је већ касно, истиче пулмолог

У Србији на свака два сата од рака плућа умре једна особа, док годишње оболи 7.000 људи, премине око пет хиљада. По стопи умирања мушкарци су на првом месту а пушење је главни фактор ризика, упозорава директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничног центра Србије др Михаило Стјепановић на Светски дан борбе против рака плућа.

По овој суморној статистици Србија је европски рекордер.

"Од рака плућа највише се умире у Србији. Особе мушког пола су на првом месту, по стопи умирања, код жена на другом месту, одмах иза рака дојке. Да сте присуствовали нашем јутарњем састанку, чули бисте да је већина пацијената која је синоћ примљена отишла у правцу дијагностике рака плућа", нагласио је Стјепановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, највише болесних су пушачи.

"Пушење је главни фактор ризика. И управо симптоме пацијенти приписују пушењу, а то је кашаљ са искашљавањем. Зато се касно јаве лекару или се јаве тек кад искашљавају крв, имају јаке болове усред груди, губе на тежини, немају апетит, а то је већ касно", истакао је  Стјепановић.

Доктор је објаснио да када се пацијент јави у Клинику за пулмологију дијагностика траје свега неколико дана. Бронхоскопија се чека дан до два за лежеће пацијенте, а затим патохистолошка дијагноза још се неколико дана чека. Конзилијум је исто за дан-два. Али велики је проблем што долазе пацијенти који су већ у поодмаклој фази болести.

Србија има и најсавременију терапију за одређен број пацијената за лечење рака плућа.

"Свакако да можемо да повећамо тај број, а иновативне терапије, молекуларне циљане терапије су будућност, онкогенетика се драстично развија, откривају се нове мутације, нове терапије. Пацијенти често долазе и траже одмах циљану имунотерапију, али она није за свакога. Одређен тип карцинома плућа који има одређене мутације добија циљану имунобиолошку терапију", каже Стјепановић.

У Србији је неколико стотина пацијената на овој терапији и она је драстично променила њихов квалитет живота.

"То су пацијенти који у нашој установи приме терапију за један дан и врате се својим уобичајеним активностима. Сутра се врате и на посао. Доста је другачији квалитет живота, а што је најважније, другачије је преживљавање. Откако примењујемо ту терапију, више од пет година, имамо пацијенте који су тад кренули и живи су, још имају добар квалитет живота, што је огроман успех у лечењу рака плућа", закључио је Стјепановић.