Србија и Балкан

РХМЗ издао упозорење за целу Србију: Опет нам стижу врућине, потом нагло захлађење

После врућина стиже освежење
РХМЗ издао упозорење за целу Србију: Опет нам стижу врућине, потом нагло захлађење© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Републички хидрометеоролошки завод објавио је упозорење за Србију, овога пута због високих температура наредних дана.

У четвртак и петак на подручју Србије претежно сунчано и веома топло са максималним температурама од 34 до 38 степени Целзијусових, наводи се у саопштењу РХМЗ.

У четвртак и петак у Београду такође веома топло са максималном температуром око 35 Целзијусових, додаје се.

У Србији ће сутра бити мало свежије.

Ујутро и пре подне променљиво облачно, понегде са краткотрајном кишом и локалним пљуском са грмљавином, док ће средином дана и по подне доћи до разведравања.

Ветар слаб и умерен северозападни, по подне у скретању на јужни и југоисточни.

Најнижа температура од 15 до 19 Целзијусових, највиша од 28 до 32 Целзијусових, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

И у Београду ће бити мало свежије. Пре подне ће бити променљиво облачно, а краткотрајна киша или локални пљусак очекују се ујутро. Од средине дана почиње разведравање.

Ветар слаб до умерен северозападни, по подне у скретању на југоисточни. Најнижа температура око 19 степени, највиша око 28 степени Целзијусових.

Прогноза за седам дана

Према прогнози за наредних седам дана, у Србији ће у четвртак и петак бити претежно сунчано и осетно топлије са максималним температурама од 34 до 38 степени.

За викенд се очекује захлађење за 10 до 15 степени, у суботу у свим крајевима местимично с кишом, пљусковима, грмљавином и локално обилним падавинама, а у недељу ујутро и пре подне на истоку и југу још понегде са краткотрајном кишом или пљуском.

У недељу увече на северу и западу, а током ноћи ка понедељку и у осталим крајевима, доћи ће до новог пролазног наоблачења са кишом и локалним пљусковима са грмљавином.

Затим претежно сунчано, а од уторка се очекује и мањи пораст температуре, преноси Танјуг.

Упозорење на временске непогоде стизаће путем СМС поруке

Упозорење на временске непогоде ускоро ће стизати и на телефоне грађана.

Добијаће се упозорења и упутства шта је потребно урадити у конкретним случајевима.

У Скупштини Србије у процедури је нова стратегија смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама, која би требало да усклади систем са европским системом.

Упозорења о олујама, високим, ниским температурама, падавинама, земљотресима, пожарима стизаће са броја 112. У састављају упозорења учествоваће ватрогасци, хитна помоћ, полиција и друге надлежне службе.

"Уз саму информацију о метеоролошкој опасности потребно је да у поруци буде и информација о саветима како се понашати и прилагодити своје понашање у датој временској ситуацији", рекао је Горан Михајловић из РХМЗ, пренели су београдски медији.

Колико раније ће стићи порука са упозорењем зависи од метеролошке опасности.

image