Србија и Балкан

Ховенијер поново позвао Приштину: Смирите напетост, то помаже "Косову"

Циљ је да се обе стране окрену спровођењу Охридског споразума, поручио је амерички амбасадор у Приштини
Ховенијер поново позвао Приштину: Смирите напетост, то помаже "Косову"© https://xk.usembassy.gov/

Амерички дипломата у Приштини Џефри Ховенијер поново је позвао привремене приштинске институције да предузму мере за деескалацију ситуације на северу и нагласио да Београд и Приштина треба да приступе спровођењу обавеза из Охридског споразума, преноси "Репортери".

Ховенијер је истакао да би престанак тензија на северу и прихватање обавеза из Охридског споразума помогле тзв. Косову у евроатлантским интеграцијама.

"Сматрамо да је важно постићи даљу деескалацију на северу и избећи случајеве у којима се дешавају насилна дела. То помаже 'Косову' да постигне евроатлантске интеграције", рекао је Ховенијер.

Он је нагласио да је циљ да се обе стране окрену спровођењу Охридског споразума, те поновио да се од тзв. косовске владе очекује да предузме кораке за деескалацију на северу.

"Постоји споразум између 'Косова' и Србије. Ово је Охридски споразум и наш фокус је да овај споразум применимо на обе стране. Очекујемо од Владе Косова да створи околности и предузме акције које ће деескалирати ситуацију како би се створиле могућности да се испуне услови за спровођење одговорности обе државе. За Приштину је важно да се хитно ради на преговорима са локалним Србима како би они могли да буду део процеса", казао је он.

Према његовим речима и влада Србије мора да се бави обавезама које има у координацији са међународном заједницом.

"Надам се и мислим да сукоб није решење", закључио је Ховенијер.

image