Србија и Балкан

Дачић: Сећање на погром Срба у "Олуји" није провокација, него дан туге

Када се се говори о злочинима над Србима, увек постоји умањивање жртава и закључак "тако им и треба", каже шеф српске дипломатије
Дачић: Сећање на погром Срба у "Олуји" није провокација, него дан туге© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

То су дани када треба да се тугује, изјавио је, поводом обележавања Дана сећања на погром Срба у "Олуји" у Хрватској у августу 1995. године, министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"То је дан сећања на жртве српског народа и било би добро да се извуку поуке да се то више никада не понови. Ако погледате да је то у Хрватској тренутак велике прославе и ликовања, онда видите да је то у ствари један континуитет злочина над Србима", рекао је Дачић.

Коментаришући критике што се Дан сећања на погром Срба у "Олуји" обележава у Приједору, он је оценио да ти критичари гледају само једну страну и то злочине над Муслиманима и Хрватима, што је било и што нико не спори, али да када се говори о злочинима над Србима, увек постоји умањивање жртава и закључак "тако им и треба".

Дачић је истакао да нико не помиње да је у Сарајеву живело 150.000 Срба и упитао где су они данас.

Шеф српске дипломатије је подсетио да Србија има договор са Републиком Сропском да заједно обележавају важне догађаје и страдања у историји српског народа, наглашавајући да обележавање у Приједору није провокација.

"Ми имамо право на специјалне односе са Републиком Српском, имамо право да бринемо о нашем народу. Ако Турци имају право да брину о Муслиманима у БиХ, који немају никакве везе са турским народом, када Американци могу да брину о Албанцима на Косову и Метохији, зар ми треба да жмуримо над проблемима у којима живе Срби", рекао је Дачић за "Пинк".

Он је указао на двоструке стандард Запада и на то да је бивша СР Југославија бомбардована, наводно, због хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији, док нико није одговарао за хуманитарну катастрофу коју су хрватске снаге направиле над Србима у Републици Српској Крајини.

"Онда кажу да Косово има право да тражи да буде ван Србије, а Република Српска и Република Српска Крајина не могу да траже издвајање. Није дозвољена употреба Војске СР Југославије против сепаратиста на Косову, а у 'Олуји' су Хрватској активно помагале западне земље", каже Дачић.

Министар сматра да Србија и Хрватска треба да разговарају о отвореним питањима и где се налазе у својом односима, али не да би преваспитавале једна другу и очекивале да ће неко преоријентисати своје ставове.

Говорећи о књизи Јосипа Печарића, чије издавање је подржало Министарство хрватских ветерана, а у којој пише да је Јасеновац био радно-сабирни центар, да ту нису били Срби, него "заточеници противници Независне Државе Хрватске" и да су примали пакете, Дачић је рекао да је то потврда да у Хрватској постоје многе политичке снаге које се не кају због геноцида над Србима у Другом светском рату.

"У Хрватској постоје политичке снаге које о томе причају као о највећим тековинама хрватске државе, врши се рехабилитација усташких злочина и умањивање српских страдања. Тако да је нормално да из тога проистекне негативни однос и антиспрска хистерија која влада у Хрватској", оценио је Дачић.

image