Србија и Балкан

Хрватска грађанска иницијатива: Нећемо у владу ако "За будућност Црне Горе" буде у њој

Почео је да тече рок од 30 дана за избор мандатара, а Милатовић је најавио да ће мандат за састављање владе бити поверен раније
Хрватска грађанска иницијатива: Нећемо у владу ако "За будућност Црне Горе" буде у њој© R.R./ATAImages

Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) неће пристати да буде део извршне власти, уколико коалиција "За будућност Црне Горе" буде у Влади, саопштио је данас након састанка на Цетињу лидер ХГИ Адријан Вуксановић.

"ХГИ се води одређеним принципима и вредностима, па нисмо спремни да ставимо мораторијум на одређене категорије. Потпуно је легитимно да имамо различита мишљења и то је део политичког плурализма. Али, сходно нашим политикама, политика ЗБЦГ није комплементарна. Тако да уколико они буду у Влади, ми нећемо пристати да будемо део извршне власти", казао је Вуксановић.

Додао је такође да лидеру Покрета Европа сад Милојко Спајић треба дати прилику да формира Владу.

"Имали смо добар и садржајан разговор. Исказали смо свој став. Нисмо казали ништа ново, само сам подсетио на демократски стандард и са те стране Спајић има нашу подршку да добије мандат", закључио је Вуксановић.

С друге стране, представник коалиције "За будућност Црне Горе" Милан Кнежевић рекао је јуче да би коалиција коју предводи требало да добије место председника парламента, а најстабилнија влада би била она коју подржава 49 посланика у парламенту који има 81 место.

Покрет Европа сад (ПЕС) са друге стране саопштио је да је "штета што једна чланица коалиције ЗБЦГ има исто мишљење као ДПС", мислећи очигледно на Демократску народну партију Милана Кнежевића.

Данас су настављене консултације председника Црне Горе Јакова Милатовића са представницима парламентарних странака о мандатару. Почео је да тече рок од 30 дана за избор мандатара, а Милатовић је најавио да ће мандат за састављање владе бити поверен раније.

image