"Коха диторе": ЕУ тражи од Куртија да повуче градоначелнике са севера Косова

У саопштењу од 3. јуна, које је усагласило 27 држава чланица, ЕУ јасно каже да је спремна да предузме мере у случају неуспеха деескалације, пише "Коха диторе"

Званичници Европске уније оценили су досадашње поступке владе тзв. Косова као недовољне с обзиром на ескалацију ситуације на северу, за шта су поновили да су и даље забринути. 

Иако су поздравили смањење броја полицијских снага на северу, ЕУ је саопштила да треба обуставити рад такозване Косовске полиције и у близини четири општине које претежно насељавају Срби, пре свега због раније изнетог захтева да се смене председници општина.

Тренутно само Љуљзим Хетеми обавља своју дужност у згради општине у Лепосавићу.

"ЕУ је и даље забринута због тензија на северу Косова. ЕУ осуђује насиље и наставља да позива на хитну деескалацију обе стране. ЕУ је поставила конкретне захтеве за деескалацију за обе стране, према изјави високог представника у име ЕУ од 3. јуна и од 22. јуна и закључцима Европског савета од 30. јуна. У саопштењу од 3. јуна, које је усагласило 27 држава чланица, ЕУ јасно каже да је спремна да предузме мере у случају да не дође до деескалације", саопштила је Канцеларија за информисање Европске уније, преноси "Коха диторе".

Након састанка главног приштинског преговарача Бесника Бисљимија и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака у Братислави, влада тзв. Косова пристала је да се специјалне јединице уклони из општина за 25 одсто. 

Такође је договорено и да се после лета изађе са јавном изјавом подршке одржавању ванредних избора у четири општине на северу.

Али, према ЕУ, ове акције нису довољне.

"ЕУ је затражила од 'Косова' да деескалира ситуацију и одмах обустави полицијске операције у и око четири општинске зграде на северу Косова, а да четири градоначелника своје дужности наставе да обављају у објектима који нису општински. ЕУ поздравља најаву владе Косова о тренутном смањењу присуства полиције за 25 одсто у и око општинских зграда на северу Косова, као и посвећености даљем смањењу тензија након заједничких безбедносних процена Косовске полиције", наводи се у саопштењу и додаје да су потребни додатни кораци.

Из владе тзв. Косова нису најавили да ли ће одговорити на захтев ЕУ за премештање градоначелника Хетемија из зграде општине.

Министар локалне самоуправе Елберт Краснићи рекао је у среду да оставке градоначелника не може да тражи нико.