Србија и Балкан

Кнежевић: Нећемо дати мањинску подршку влади, треба да будемо равноправан партнер

Ако се примењују демократски стандарди, онда би ЗБЦГ требало да припадне седам министарских места, каже један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе"
Кнежевић: Нећемо дати мањинску подршку влади, треба да будемо равноправан партнер© R.R./ATAImages

Председник Демократске народне партије и један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) Милан Кнежевић рекао је да тај савез неће дати мањинску подршку 44. влади и потенцијалном мандатару Милојку Спајићу, истичући да траже да буду равноправан чинилац нове извршне власти.

Кнежевић је казао да ако се примене демократски стандарди, ЗБЦГ треба да добије седам ресора, али да су спремни на уступке. Нагласио је да ЗБЦГ хоће да буде поштено третирана и да не пристају на понижења.

"Имали смо конструктиван разговор са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, и поновили смо да нову владу треба да чине субјекти који су из августовске већине, и наравно странке мањина које то желе", казао је Кнежевић.

Он је навео да су саопштили и да на основу принципа које је преговарачима за формирање нове владе доставила Европа сад има ли принцип број седам који се односи на поделу функција и ресора сходно бројну освојених гласова.

"Уколико Спајић буде добио 41 потпис подршке посланика, онда је Милатовић дужан да му повери мандат. Колико сада видим, он може да рачуна на експлицитну подршку само посланику Демократске Црне Горе. Тражимо да се поштује принцип седам. Саопштили смо да ПЕС треба да делегира мандатара, а Спајић је био носилац листе. Не мислимо да има нешто дубиозно у томе да буде предложен за мандатара", рекао је Кнежевић за ТВ Е.

Он је рекао да осим формирања владе, треба да се поделе функције и у парламенту. Подсетио је да и за СНП нема ништа спорно да Спајић буде мандатар али се поставља питање треба ли нова влада да има подршку 49 или 41 посланика.

Кнежевић наводи да је на Спајићу највећа одговорност и потребно је активира преговоре опет. Навео је да унутар саме листе Европе сад има различитих мишљења, те да су чули ставове УЦГ и ЦИВИС-а који се залажу за владу коју ће подржати 49 посланика

"У овом тренутку процес нико не може да контролише али свако може да буде део владе у мањинском или неком другом формату. Са ДПС и странкама које су били с њом у коалицији ми нећемо правити коалиционе аранжмане", рекао је Кнежевић.

Он је рекао да нема потребе да ЗБЦГ посебно инсистира на месту председника парламента већ на томе инсистира Европа сад пошто су у предложеним принципима навели принцип који каже да се функције и ресори деле сходно изборној снази.

"Нама су ти принципи прихватљиви и тражимо да се не девалвира број гласова које је добила наша коалиција. Ми смо други по снази, ако се прави коалиција по моделу августовске већине. Ми смо имали понуду да мањински подржимо Спајићеву владу али то нећемо урадити. Нећемо да пристанемо на мањинску подршку као што је био случај са 42. владом, тражимо да будемо равноправно заступљени. Ако се примењују демократски стандарди, онда би ЗБЦГ требало да припадне седам министарских места. Не тражимо седам ресора, правимо уступке али не пристајемо на понижења", казао је Кнежевић.

image