Србија и Балкан

Почела израда упутства за нове изборе на северу КиМ: Готово до 1. септембра

Предуслов је да са дужности прво смене садашњи градоначелници четири општине на северу Косова са већински српским становништвом
Почела израда упутства за нове изборе на северу КиМ: Готово до 1. септембраGetty © Samuel Aranda / Stringer

Пут за нове изборе на северу KиМ биће отворен по завршетку нацрта административног упутства који ће израдити група званичника, а рок за припрему документа је 1. септембар, наводи "Газета експрес".

Предуслов је да се са дужности прво смене садашњи градоначелници.

Шеф ове групе Бесим Миртезани је рекао да ће тај посао, започет пре два дана, бити обављен брзо.

"Верујем да ћемо брзо сачинити упутство. Сада су правила дефинисана законом о локалној самоуправи. Постојала је још једна процедура са ЦИК-ом. Посао иде добро", рекао је он.

Чини се да је влада Аљбина Куртија посвећена наставку повлачења полицајаца из општинских зграда на северу, два месеца након што су, уз помоћ полиције, изабрани албански градоначелници ушли у своје канцеларије.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је 26. јула да се спремају за нове изборе на северу земље, тачно два месеца након што су нови албански градоначелници ушли у општинске објекте уз помоћ полиције.

Пет дана касније Министарство локалне самоуправе покренуло је процедуру за израду административног упутства у вези са грађанском иницијативом за смену председника општина.

Одлука од 31. јула коју је потписао министар Елберт Краснићи предвиђа формирање радне групе која ће се бавити овим процесом. Министар је то потврдио након што је документ објављен у медијима.

"Радна група је одговорна за израду Административног упутства за одређивање процедура и рокова за грађанску иницијативу за смену председника општина. Радна група мора да доради нацрт административног упутства и да га достави Канцеларији генералног секретара МАЛС-а до 1. септембра 2023. године", наводи се у одлуци тог министарства.

image