Србија и Балкан

На сарајевском аеродрому ухапшен осумњичени за ратни злочин над Србима Нијаз Шахмановић

Приликом напада на колону моторних возила са цивилима која се кретала магистралним путем Шековићи - Зворник на најсвирепији начин је убијено, а затим спаљено седам лица српске националности
На сарајевском аеродрому  ухапшен осумњичени за ратни злочин над Србима Нијаз Шахмановићwww.globallookpress.com © ean Gallup/Getty Images)

Због сумње да је починио ратне злочине над Србима током протеклог рата у БиХ, на Међународном аеродрому "Сарајево" по потерници је ухапшен  Нијаз Шахмановић.

По наредби и претходно расписаној потерници Окружног суда Бијељина, Шахмановић је ухапшен синоћ на сарајевском аеродрому, а сумњичи се да је починио ратне злочине против Срба у периоду од 1992. до 1995. године.

Према сазнањима сарајевског портала Клиx, Шахмановић је јутрос под контролом полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске који ће га пребацити до просторија у Бијељини након чега ће над њим започети криминалистичка обрада.

Шахмановић је осумњичен за ратне злочине над српским становништвом, а његово име налази се на списку са више од три хиљаде имена која су под сумњом за чињење истих кривичних дела и којима прети евентуално хапшење.

У документу који је објављен 2002. године, а чији је аутор Документациони центар Републике Српске за истраживање ратних злочина, наводи се да је Шахмановић (Хаџ) Нијаз звани "Брада", рођен у Власеници 4. јуна 1961. дана 10. септембра 1992, наредио напад и непосредно у њему учествовао, на колону моторних возила са цивилима која се кретала магистралним путем Шековићи - Зворник испод превоја Црни Врх, у селу Планица.

Приликом поменутог напада, наводи се, на најсвирепији начин, убијено је, а затим спаљено седам лица српске националности и уништено осам моторних возила.

"Одговоран је што је као припадник муслиманских снага Сребреница у улози наредбодавца и непосредног извршио учествовао у нападу на шире подручје села Каменице, општина Зворник, где је заробљен већи број припадника војске Републике Српске, дана 6. новембра 1992. године, које су, супротно Међународном праву о ратним заробљеницима, мучили и нечовечно поступали, а затим убили, након чега су, у намери да прикрију почињене злочине, исте закопали на више различитих места на локалитету Глођанског брда и околине села Каменице, Зворник", стоји у  документу Документационог центра Републике Српске за истраживање ратних злочина.

У овом документу се истиче да је након ослобађања Каменице и локалитета Глођанско брдо, пронађено седам масовних гробница у којима су пронађена тела 41 припадника Војске Републике Српске, а идентификовано је три лица, док остаци тела осморице убијених и измасакрираних бораца није било могуће идентификовати.

image