"Вучић Путина види као узор"

Запад коначно мора да се пробуди и да учини нешто како би се супротставио руској пропаганди у Србији, оцењује новинар Томас Бреј

Москва шири своју пропаганду у Србији уз благонаклоност власти у Београду, а Србија добија милијарде помоћи од Европске уније, пише Мартин Кеслер за "Рајнише пост".

"У војном смислу, Русија је за сада у дефанзиви у Украјини, али Кремљ на располагању има и друго оружје како би повећао свој утицај широм света. Председник Русије Владимир Путин на дипломатској сцени свим снагама покушава да придобије на своју страну земље које се нису јасно изјасниле у украјинском рату, а московска медијска машина пуном паром шири пропаганду", пише Кеслер.

Oн наводи да је "често занемарен" пример за то Србија, "земља, која је из националистичких разлога подстакла ратове у Југославији која се рушила деведесетих, а сада је постала кандидат за чланство у Европској унији".

Аутор даље истиче да се 60 одсто спољнотрговинских активности Србије одвија са земљама ЕУ: "Две трећине свих страних инвестиција у земљи долази из Западне Европе. За само две деценије Брисел је Србији пребацио око три милијарде евра државне помоћи, од којих највећи део из немачке касе."

Али, оцењује немачки новинар, "колико год да је Западу стало до Србије, њен председник Александар Вучић води нетранспарентну политику клацкалице између традиционалног савезника Русије и ЕУ и Сједињених Америчких Држава – идеолошки се осећа повезаним са Путином". "Он дели његове амбиције и сања о великој српској империји, што му Запад наводно не замера."

"Вучић Путина види као узор", изјавио је новинар Томас Бреј, који, како наводи "Рајнише пост", више од 40 година извештава из региона за немачку новинску агенцију ДПА, а сада је направио и студију о утицају руских медија у Србији.

Он у студији истиче да се медијски пејзаж Србије, који контролишу "Вучић и његови пријатељи олигарси", налази "у канџама руске пропаганде", коју подстичу агенције попут Спутњика и РТ Балкан. Помиње и телевизију, коју чине четири националне приватне ТВ станице и државни емитер РТС, које "готово без изузетка шире руску перспективу, у сукобу у Украјини, али и у економским и геополитичким споровима између Москве и Запада".

"Медији под контролом државе и они који су под утицајем Русије посебно истичу улогу 'словенске жртве'. Наратив је да Запад жели да Русија и њени словенски савезници буду слаби или чак жели да их уништи, као и да су ратови Москве у Украјини и ратови Србије на подручју насељеним сународницима у Босни и Херцеговини и на Косову акти самоодбране и самопотврђивања. Западни свет тоне у мочвару декаденције, у којој доминирају поп-култура ниског квалитета, неприродни феминизам и глобалистичка цивилизација, док је циљ Русије одбрана словенских, хришћанских и традиционалних вредности. У том сукобу цивилизација Запад ће пропасти", додаје се у тексту "Рајнише поста" и истиче да "ову причу у великом броју преносе водећи српски медији".

"Постоје извештаји да је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок бивша проститутка, да Немачкој прети глад или да су долар и финансијски систем САД на ивици колапса. Колико год да је индоктринација у Србији преувеличана и клишеизирана, она ипак захвата становништво. Независни амерички институти за испитивање јавног мњења утврдили су да две трећине Срба Запад види као ратног хушкача у сукобу у Украјини. Половина види Москву као свог политичког партнера, а само 30 одсто жели јаче везе сa државама ЕУ. Најпопуларнији страни политичар је Путин, а након њега кинески председник Си Ђинпинг", напомиње се у тексту.

У тексту се закључује да је Србија мала земља, која не може озбиљно да изазове Запад, али да је у интересу Москве може да поремети политику ЕУ на Балкану и да сеје сукобе.

Томас Бреј закључује да "Вучић ескалира такве сукобе, а да му у томе помаже руска пропаганда".

"Запад коначно мора да се пробуди и да учини нешто како би се супротставио руској пропаганди у Србији. Само бизнис и дипломатија неће помоћи."