Аеродром "Никола Тесла" тражи појачање: Нова радна места усред хаотичне сезоне

Многи се питају зашто су на аеродрому "Никола Тесла" тек сада, након толико вишемесечних жалби и проблема, одлучили да распишу конкурс и запосле и обуче додатне раднике на утовару и истовару пртљага

У јеку туристичке сезоне у Србији, уместо насмејаних фотографија са коктелом на плажи, друштвене мреже преплавиле су слике хаотичних сцена са београдског аеродрома Никола Тесла: од нагомиланог, оштећеног и изгубљеног пртљага до, последично, закаснелих, померених и отказаних летова. Како би делимично побољшала проблематичну сезону, компанија "Белгрејд ерпорт" расписала је конкурс за раднике на утовару и истовару, при чему многи услове оцењују као "више него добре". 

Београдски аеродром нуди конкурентне плате и обезбеђен је сезонски бонус. Примера ради, радник за сортирање пртљага током летње сезоне може зарадити до 115.000 динара месечно (уз исплаћене бонусе и прековремени рад), као и бонус добродошлице у висини до 60.000 динара након прва три месеца рада. За кандидате који живе ван територије Београда обезбеђујемо трошкове смештаја у висини до 300 евра месечно, поручили су из компаније за РТ Балкан у одговору на који смо чекали једнако дуго као поједини путници на кофере. 

Многи се питају зашто су на аеродрому "Никола Тесла" тек сада, након толико вишемесечних жалби и проблема, одлучили да распишу конкурс и запосле и обуче раднике који ће на радна места највероватније доћи пред затишје бурне летње сезоне. Међутим, из компаније поручују да су припреме почеле на време.

"Пријем додатног особља за ову сезону почео је на време, почетком године, а само за летњу сезону ангажовано је више од 400 колега за подршку прихвата путника и летова", наводе из компаније "Белгрејд ерпорт".

Како се додаје, радници се ангажују на одређено време у трајању од шест месеци, од стране компаније или преко сарадничке агенције. Нису одговорили и прецизирали ко ће тачно финансирати додатно особље. 

"Број запослених који ће бити ангажован на овом радном месту зависи од више фактора, један од њих је и време потребно за добијање свих неопходних дозвола за рад у обезбеђивано-рестриктивној зони аеродрома, као и успешан завршетак обуке за рад на тој позицији", поручују са Аеродрома Никола Тесла.

За конкурисање за посао на Аеродрому "Никола Тесла" потребно је да кандидат поседује III или IV степен стручне спреме, нормалну физичку снагу и издржљивост, спремност за рад на отвореном са одговарајућом заштитном одећом и обућом, спремност за рад у сменама, возачку дозволу "Б" категорије, висок ниво личне одговорности, као и свест о значају праћења процедура.

Претходно су за РТ Балкан представници Аеродрома "Никола Тесла" рекли да је београдски аеродром у првој половини године опслужио око 3,3 милиона путника, што је 53 одсто више него прошле године и 26 одсто више него у истом периоду 2019. године. У истом периоду, забележено је 38.286 летова, односно 31 одсто више него прошле године и 15 одсто више у односу на исти период 2019. године.