Станисављевић: У Србији тренутно 3.300 миграната, њих 500 ван центара

Када је реч о земљи порекла, ситуација се није променила у односу на прошлу годину и доминира пет земаља одакле мигранти долазе: Авганистан, Сирија, Пакистан, Мароко и Бурунди

У 15 прихватних центара за мигранте и центре за азил у Србији тренутно борави 3.300 миграната, а можемо претпоставити да је још 500 миграната у Србији у овом тренутку ван центара, изјавила је комесарка за избеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић.

Она је за Танјуг рекла да се када је реч о земљи порекла миграната ситуација није променила у односу на прошлу годину и да доминира пет земаља одакле мигранти долазе, а то су Авганистан, Сирија, Пакистан, Мароко и Бурунди.

"У највећем броју, 91 одсто, у питању су пунолетни мушкарци у доби између 20 и 40 година. Након тога су пунолетне жене, а има јако мало породица и малолетних миграната без пратње. Kада су у питању малолетни мигранти без пратње, Kомесаријат за избеглице и миграције одмах о њима обавештава центре за социјални рад који, по закону, преузимају привремено старатељство", рекла је Станисављевић.

Додала је да се ситуација битно изменила у односу на 2015. када је отворена Балканска рута за мигранте и када је било много породица.

Нагласила је да је од 2015. кроз нашу земљу прошло 1,5 милиона миграната, а да јако мали број њих затражи азил.

"У прошлој години је укупно МУП-у, преко Kанцеларије за азил, прослеђено око 4.000 захтева за азил. Ако знамо да је прошле године више од 129.000 миграната прошло кроз Србију, видимо да је то јако мали проценат оних који желе да бораве у Србији. Од почетка године, одобрено је шест захтева за азил", навела је комесарка.

Kако је истакла, Kомесаријат за избеглице и миграције спроводи поступак интеграције који тражиоци азила морају да прођу.

"Њима је омогућена културолошка интеграција, учење обичаја у Србији и српског језика. Поред тога, ту је и помоћ у запошљавању. Ми спроводимо све пројекте са невладиним организацијама и међународним организацијама. Са УНХЦР смо имали велики пројекат запошљавања лица којима је одобрен азил и који увек могу да се обрате за помоћ и подршку Kомесаријату за избеглице и миграције", рекла је Станисављевић.

На питање зашто увек има много миграната ван центара, она одговара да Kомесаријат свакодневно, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова (МУП), ради на сузбијању ирегуларних миграција у Србији.

"Баш због тога постоје прихватни центри за мигранте, јер је у њима обезбеђено све што је потребно како би се по свим међународним прописима радио прихват миграната. Ми сматрамо да мигрантима и људима уопште, женема, деци није место у шумама и некаквим илегалним камповима зато што су тада најчешће на мети кријумчара", рекла је комесарка.

Наглашава да се мигрантима увек нуди могућност да им помогну ако добровољно желе да се врате у земље свог порекла.

На примедбу да се грађанима Београда чини да је највише миграната у престоници, комесарка одговара да је то само утисак и да се миграторна кретања мењају у зависности какав је даљи ток кретања тих особа.

"Kомесаријат континуирано ради акције са МУП-ом у циљу хуманог збрињавања тих лица, посебно имајући у виду високе температуре. Апсолутно се ради на томе да сви они који немају легални боравак у Србији, који су ирегуларни мигранти, да се спроведу до мигрантских центара како би се започео даљи процес са њима", истиче Станисављевић.

На питање зашто све чешће долази до сукоба међу мигрантима и појаве поседовања оружја, чак и аутоматског, комесарка истиче да је ако се говори о северу земље, конкретно Суботице и дела суботичке шуме, где најчешће долази до сукоба, важно да МУП предузима свакодневне акције када је у питању заштита безбедности пре свега грађана Србије, а и самих миграната који се налазе на том подручју.

Она је рекла да нема сазнања шта се тамо тачно дешава, да то зна МУП, али да Kомесаријат има прихватни центар у Суботици који је апсолутно увек спреман да прихвати грађане који тамо бораве, тако да им апсолутно није место у шуми.

"Пре два дана је била велика акција, а само у протеклом периоду је више од 7.000 миграната, када говоримо о подручју Суботице, суботичке шуме, Хоргоша дислоцирано и они су сви спроведени у прихватне центре. Морамо да будемо свесни да је то излазна тачка из Србије и да је зато толики притисак, претпостављамо од самих миграната и претпостављамо кријумчара", закључила је комесарка.