Лајчак поздравио одлуку о смањењу броја припадника тзв. косовске полиције

Смањење присуства полиције на северу је обавеза из споразума заменика премијера привремених приштинских институција Бесника Бислимија и изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчак, почетком јула у Братислави

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, поздравио је данас одлуку о смањењу за 25 одсто броја припадника тзв. косовске полиције у и око општинских објеката на северу КиМ, која је донета на састанку представника тзв. косовске полиције, Еулекса и Кфора.

''Поздрављам први заједнички договор између Косовске полиције, Еулекса и Кфора у Братислави. Ово је важан корак према деескалацији тензије на северу Косова'', написао је Лајчак на свом налогу на мрежи Икс, раније познатој као Твитер.

Из тзв. косовске полиције раније данас је саопштено да је на састанку процењено да је безбедносна ситуација у и око објеката северних општина добра, преноси Танјуг.

У смислу овог заједничког закључка, од сутра почиње смањење броја припадника косовске полиције за 25 одсто у и око општинских објеката на северу", стоји у саопштењу.

Додаје се и да ће тимови тзв. косовске полиције, заједно са Еулексом и Кфором, наставити координацију и "предузети неопходне радње у складу са редовном проценом безбедносне ситуације" у и око општинских објеката на северу КиМ.

Смањење присуства полиције на северу је обавеза из споразума заменика премијера привремених приштинских институција Бесника Бислимија и изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчак, почетком јула у Братислави.

Поред смањења присуства полиције, споразумом је предвиђено и организовање избора у четири општине на северу КиМ.