У Лепосавићу рано јутрос извршена смена специјалних јединица "косовске" полиције

У Звечану је ситуација мирна након најаве да ће данас бити повучено још 25 одсто припадника специјалних јединица "косовске" полиције

У Лепосавићу је рано јутрос извршена смена специјалних јединица полиције такозваног Косова, након најаве министра унутрашњих послова Џељаља Свечље да ће данас из четири општинских зграда на северу Косова и Метохије бити повучено још 25 одсто припадника специјалних јединица.

Неколико полицајаца је стигло из полицијске станице у Лепосавићу, а оклопна возила су се паркирала и јутрос иза зграде општине Лепосавић.

Једно возило је напустило круг испред општине, док је друго стигло нешто касније и такође се паркирало иза, јер зграда има могућности два улаза.

Нешто касније је једно оклопно возило напустило круг где се налазе војници Кфора и за сада је остало видно само још једно возило специјалних јединица.

Грађани који сваког јутра овде пролазе због посла, али и они који раде у близини, кажу да је знатно смањен број полиције, што "Косово онлајн" није могло тачно да утврди, јер се ротација делимично врши и иза општинске зграде.

У Звечану је ситуација мирна након најаве да ће данас бити повучено још 25 одсто припадника специјалних јединица косовске полиције из општинских зграда на северу и на улици су видљиви само турски припадници Кфора.

На састанку представника косовске полиције, Еулекса и Кфора јуче је донета одлука о смањењу за још 25 одсто броја припадника косовске полиције у и око општинских објеката на северу КиМ.

Смањење присуства полиције на северу је обавеза из споразума заменика Бесника Бисљимија и изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, која је договорена 10. јула у Братислави, а поред тога споразумом је предвиђено и организовање избора у четири општине на северу Косова и Метохије.

Косовска полиција је 13. јула саопштила да је смањила присуство полиције за 25 одсто у и око општинских објеката на северу што би сада значило да је од данас смањен број косовске полиције за 50 одсто.