Вучић: Све ће рећи, али никада неће рећи да је то било највеће етничко чишћење на европском тлу

Данас je oбележено 28 година од прогона више од 200 хиљада Срба у хрватској акцији "Олуја"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да смо последњих дана сведоци толико лицемерја, двоструких стандарда у понашњу великих сила према нама Србима.

"Са толико се проблема суочавамо, да и ми који морамо да бринемо о народу, морамо да дамо одушка и сопственим мислима", истакао је председник Вучић.

"Данас смо били на Петровачкој цести, на само једном месту у тој најтужнијој колони направљеној још од 1945. године на тлу савремене Европе о чему сви у целој Европи ћуте. Користиће све изразе, али никада неће рећи да је то највеће етничко чишћење на европском тлу од 1945. године на овамо", додао је он.

Како је поручио, ово су људи - не бројеви.

"Сви они су људи. И душу и срце имају. Али да анализирамо из њиховог угла и кажемо 'не, нису људи, бројеви су'. Па шта се десило са тим људима? Како нестадоше толики људи? Што им је добро и лепо било? Никог није брига за то што смо ми вечерас овде", нагласио је он.

"Када смо председник Додик и ја донели одлуку да заједнички обележавамо све наше несреће, страдања али и добре ствари из наше прошлости, ја сам рекао да Србија преузима на себе изграђивање спомена-крста, помоћи ћемо за све", додао је.

За људе који не знају, каже, поставили смо мали дрвени крст, на месту где је бака Даринка изгубила своју децу, унуке, место где су погинули деца Невенка, Жарко Рајић, место где су погинули отац и син, Дарко Вуковић.

"Децу су побили, а сада сам ишао да видим како изгледа то место. 28 година размишљам како је то могуће, да грешком гађате децу и старце. И 28 година касније видите да грешке није било. Немогуће је да сте на онаквом простору направили грешку", каже председник.

Подсетио је да, поводом оптужнице која је подигнута у Београду у случају ратног злочина на Петровачкој цести, нико из света није рекао, ни из једне земље са Запада, да је српско тужилаштво одрадило одличан посао, и да дечја смрт не сме да буде накажњена.

"Сада видите какви смо ми Срби, а шта раде сви остали. Нико из света није рекао, са Запада нам није рекао 'одличан је посао урадило тужилаштво', не сме дечја смрт да буде некажњена. Ћутали су као заливени. Против мене је кренула општа хајка у хрватским и сарајевским медијима, која траје данима, недељама", рекао је он.

Како наглашава, зато је важно да ми Срби зато будемо окупљени, да се не дамо и да се држимо заједно, и да ми кажемо шта се догодило и да од тога никада не одустајемо.

"На том малом парчету пута где је толико злочина нането, направили смо мали дрвени крст. Направили смо мало већи алуминијумски крст да се зна да су ту наша невина деца страдала, порушили су нам и тај крст. Позвали су ме онда, рекао сам 'направите четири пута већи крст', срушен је и овај. Направите десет пута већи крст, рекао сам, који никада неће моћи да сруше", рекао је он.

Како каже, ово је прича о свим убицама, свима онима који мисле да имају право да се иживљавају над нашим народом.

Приједор је, истакао је, био прва станица колоне прогнаних, негде на путу ка слободи, знајући да им под онима који су им децу убијали нема опстанка.

" Ја сам увек био за то да сви који чине злочине треба да одговарају. А ви то говорите за Приједор. Ево мене овде са вама. Рођен саму Београду, дошао сам овде код вас у Приједор да вам кажем да сам поносан што сам овде са вама, јер знам да овде живе честити људи, који су очували своју слободу, а не неки зликовци", истакао је Вучић.

Како каже, ма каква мука да погоди наш народ, посао Србије, наш задатак, обавеза и света дужност је да будемо уз народ РС када је тешко, када светска сила РС уводи санкције, да кажемо да ћемо помоћи српском народу на сваки начин.

"Наше сузе неће имати родитеља сем нас самих, зато ми Срби морамо да се држимо заједно", истакао је председник Србије.

"Данас је Републици Српској тешко, није лако ни због санкција, и зато сам вечерас овде, никада више Србија неће да затвара своје путеве за свој народ, увек ћемо бити уз народ РС, Србија неће уводити санкције", рекао је председник.

Вучић је рекао да Србија признаје територијални интегритет Босне и Херцеговине и да очекује да БиХ подржи територијални интегритет Србије.

"Ако ми подржавамо територијални интегритет БиХ, а што ви не подржавате територијални интегритет Србије у складу са повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244", упитао је Вучић.

Он је истакао и да одговора нема ни на једно конкретно питање као и на оно зашто су против тога да се оснује конзулат у Бијељини.

"Па ево ми хоћемо, и колико год хоћете конзулата оснујте у Србији. И за свих 50 ако хоћете добићете дозволу за 24 сата, шта је проблем да оснујемо конзулат. Мислите да нам је неко одговорио, није", истакао је Вучић.

Он је рекао и да зна да долазе и предстоје тешка времена, и да је са западом имао највише разговора од свих спрских представника.

"Научио сам, они су велики и јаки, ми смо мали, али сам научио све њихове трикове. Да ме уплаше - тешко, да са њима морамо да радимо и гледамо у будућност морамо, али да нас правите лудим и понижавате наш народ у томе нећемо да учествујемо", рекао је председник.

Он је додао да Срби са ове стране Дрине воле Србију, али је истакао и да треба да знају колико њих Срби из Србије воле.

Вучић је рекао да Срби данас знају шта је Јасеновац, да данас када се поносе својим родом, именом и презименом, својом честитом и славном прошлошћу, када деца знају шта су Јасеновац и Олуја сви у Приједору, Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Требињу и Добоју и сваком другом месту у Српској треба да знају колико их Србија и Срби воле.

"Колико вас волимо и колико нам значите и колико без вас не можемо", поручио је Вучић.

Неки кажу "изгубили сте територију", али смо, наглашава Вучић, добили вредне и поштене људе, који нам данас доносе медаље са такмичења, који су најуспешнији спортисти, најмарљивији радници, људе који подижу Србију и РС, који никада неће заборавити, али који ће гледати у будућност, који знају шта значи слобода.

"Ми ћемо да градимо нашу земљу, сигуран сам да ћете и ви овде да градите РС, али оно што никад не смемо да изгубимо из вида то је да чувамо нашу највећу вредност, оно због чега нам се диве, а то је наша љубав према слободи", поручио је председник Вучић.

Додик: "Олуја" је била планирани злочиначки подухват

"Окупили смо се још једном да се присетимо онога што они зову 'Олуја'. То су били њихови монструозни планови, да почисте етнички тај простор", рекао је председник РС Милорад Додик.

"Оно што они називају Олујом био је злочиначки подухват који је планиран. Хрвати су ангажовали преко 200.000 војника, а становника је било 200.000. Значи на свако недужно дете, жену, старца, ангажован је по један наоружани војник", нагласио је Додик.

Како је рекао, одласком наших људи командовао је амерички амбасадор у Загребу који није имао срама да се склони и ућути него је све учинио да то буде успешна акција, и то се не може опростити.

"Може Америка да буде велика колико хоће, али је унижена и мала. Према једном малом народу покушава да одржи негативни однос", истакао је Додик.

"Учили су нас много пута и одгајали нас да о нашим страдањима и патњи ћутимо. Готово да је био уобичајен рефлекс српског народа да не говори о својим страдањима. Тек пре девет година, захваљујући једном упорном Србину, Вучићу, девети пут смо овде да обележимо страдања, да кажемо да нећемо заборавити", нагласио је он.

Патријарх Порфирије: Мир је највиша вредност. Услов без ког немамо људског достојанства

Парастос страдалима служио је патријарх српски Порфирије.

"Сабрали смо се овде да се помолимо за нашу браћу и сестре из Далмације, Лике, Баније, Кордуна  којима је у лето 1995. године Приједор им је била прва страница спаса током не бивалог по размерама насилног егзодуса нашега народа. Неки су застали и остали овде, неки су наставили даље. Ипак, за 1893 није било наде за лепше и боље дане. Данас смо сабрани у молитвеном сећању на прогнане, страдале и њихове гробове неопеване", рекао је Патријарх. 

"Мир је највиша вредност. Услов без ког немамо људског достојанства", нагласио је патријарх Порфирије.