Упаљен црвени метео-аларм: Велико невреме стиже у Србију, МУП упозорава на поплаве

Обилне падавине, град и олујни ветар очекују се данас у Србији, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће у Србији данас доћи до значајне промене времена и на временске непогоде у другом делу дана - обилне падавине, град и олујни ветар.

На подручју Баната, Београда, Шумадије, Поморавља и источне Србије на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно време, док је у осталим деловима земље на снази наранџасти метео-аларм, што значи да је време опасно.

Наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и умереним, повремено и јаким северозападним ветром, пре подне захватиће западне и југозападне пределе Србије, као и запад Војводине, а после подне и увече прошириће се и на остале крајеве.

На југу и истоку земље још данас врло топло, до 35 степени Целзијуса.

У другом делу дана у свим пределима веома нестабилно, па се очекују и краткотрајне временске непогоде у виду јаких пљускова са грмљавином (од 20 до 40 мм), градом и олујним ударима ветра.

Најинтензивнији грмљавински процеси и већа количина падавина очекују се у централној и источној Србији, на истоку Војводине, деловима Београда, као и у деловима западне Србије, где може пасти и од 40 до 70 мм за 12 сати, локално и више.

У недељу и почетком следеће седмице у свим пределима осетно хладније, дневна температура биће испод просека за овај период године.

У Београду после подне и увече веома нестабилно, а при интензивним грмљавинским процесима у појединим деловима града очекује се велика количина падавина, од 30 до 50 мм, локално и више, као и појава града и краткотрајно олујног северозападног ветра.

МУП упозорава на поплаве

Министарство унутрашњих послова интензивно прати кретање временских непогода које су задесиле земље у региону и у складу са тим, као и са прогнозама РХМЗ-а, предузима све неопходне мере у циљу превентивног деловања на заштити од последица обилних падавина, као и заштити становништва и њихове имовине.

Како је наведено у саопштењу МУП-а, вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације МУП Лука Чаушић проследио је преко свих 27 организационих јединица у Србији налог за предузимање превентивних и оперативних мера градоначелницима, председницима општина, као и начелницима управних округа, у циљу спречавања и отклањања последица временских непогода и заштите живота људи, материјалних и културних добара.

У југоисточној Србији и на КиМ на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно време, док је у осталом делу земље на снази наранџасти метео-аларм, што значи да је време опасно.

Промена времена и могуће непогоде као и обилне падавине које су за данас најављене отежаваће вожњу, па се возачима саветује максималан опрез, саопштио је јутрос Ауто-мото савез Србије (АМСС).

Из АМСС-а наводе да велики број страних држављана и даље транзитира кроз Србију а што условљава појачан саобраћај на аутопутевима, наплатним рампама и граничним прелазима на
којима се и данас очекују променљива и повремено дужа задржавања.

Према информацијама граничне полиције, путничка возила јутрос најдуже чекају на граничном прелазу Хоргош, на излазу из земље и то три сата.

По један сат се чека на излазу из Србије на прелазима Хоргош 2 и Келебија, колико и на прелазу Батровци, на улазу.

На Гостуну, на излазу из земље, путничка возила чекају 45 минута, а 40 минута је задржавање на Прешеву, на излазу.