Србија и Балкан

У Пребиловцима и Калуђерици прослављени пребиловачки мученици

Свету архијерејску литургију служио је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и владика новобрдски Иларион, викар патријарха српског
У Пребиловцима и Калуђерици прослављени пребиловачки мученици© MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Делегација Министарства одбране присуствовала је данас Светој литургији и целивању моштију Светих мученика пребиловачких, похрањених у Храму Светих Богородитеља Јоакима и Ане у Калуђерици, саопштило је Министарство одбране.

Делегацију је предводио државни секретар Немања Старовић, а присуствовали су и саветници потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића - Никола Бањац и Предраг Рајић.
Свету литургију служило је братство Храма, наведено је у саопштењу.

Мошти Светих мученика пребиловачких изнете су на целивање поводом Славе Светих мученика пребиловачких - 6. августа.

И у Храму Христовог васкрсења у Пребиловцима обилежен је празник Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика.

Свету архијерејску литургију служио је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и владика новобрдски Иларион, викар патријарха српског.

Пребиловци су постали један од симбола страдања херцеговачких Срба на подручју Независне Државе Хрватске.

На данашњи дан 1941. године, усташе су у јами Шурманци код Међугорја убиле скоро све жене, девојке и децу из Пребиловаца.

У јуну 1992. године, мошти пребиловачких и других доњохерцеговачких мученика уништиле су хрватске снаге експлозивом у крипти спомен храма, који се тада градио у Пребиловцима.

Нови велелепни храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима 8. августа 2015. године освештао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење шеснаест архијереја.

На светом Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве маја 2015. године једногласно су сабору светих прибројани, односно канонизовани и прослављени, Свети мученици пребиловачки.

Њихов спомен се славити 24. јула по старом, односно 6. августа по новом календару.

image