Адвокат ухапшеног Србина: Постоји матрица по којој се Срби хапсе без доказа и у циљу застрашивања

Хапшење се обично догађа када сређују своју документацију или желе да продају некретнину, каже Небојша Влајић који је најавио да ће се жалити на одлуку о одређивању притвора његовом клијенту Момиру Пантићу

Адвокат Небојша Влајић најавио је данас да ће уложити жалбу на одлуку Основног суда у Приштини да његовом клијенту Момиру Пантићу одреди притвор у трајању од 30 дана.

Влајић је за Танјуг објаснио да је данашња седница суда била искључиво посвећена томе да ли ће бити одређен притвор Пантићу и Жарку Зарићу, који се сумњиче да су наводно починили ратни злочин на Косову и Метохији.

"Судија је одредио притвор од 30 дана. Имамо право на жалбу у року од два дана и то ћемо свакако учинити", рекао је Влајић.

Он је додао да постоји матрица по којој приштинске власти хапсе Србе без икаквих доказа и навео да се то обично догађа када сређују своју документацију или желе да продају некретнину.

Влајић наводи да је случај ухапшеног Момира Пантића карактеристичан по томе што је у питању полицијски старешина полицијске станице Исток.

"Сама функција не значи да сте одговорни и да сте учинили кривично дело, исто као и присуство на месту где се одређени злочин догодио не значи да сте учинили ишта лоше. Међутим, судови на 'Косову' имају потешкоћа да те најпростије чињенице раздвоје. Тако је и у овом случају", рекао је Влајић.

Он је додао да је сигуран да, осим доказа о функцији самог Пантића, суд нема никакав други доказ и истакао да је то одбрана покушала јуче, приликом саслушања, то да објасни, али "то не наилази на разумевање".

Нагласио је да се Пантићу и Зарићу стављају на терет ратни злочини од пре 25 година, иако су све време били приступачни органима гоњења.

"То је врло карактеристично и сумњиво у многим предметима до сада и већ постаје матрица како се људи на 'Косову' хапсе. Углавном је све у вези са тим везано за долазак за покушај вађења документације, или за покушај продаје имања. Када год се те ствари доведу до краја, неко вас пријави и то значи да ћете већ наредног дана да будете у притвору и тако је било и у овом случају", рекао је Влајић.

Наводи да је окривљени Зарић већ десетак година повратник и да је живео у селу у ком су се десили наводни злочини за које је окривљен.

"Потпуно је сигурно да он не би могао да живи тамо да њега локално албанско становништво сматра кривим. Међутим, ти људи знају да нема његове кривице и зато је и могао да живи тамо. Сада је ухапшен. То важи и за Пантића који је дошао на 'Косово' да би регулисао документацију за земљиште које поседује у општини Исток и ухапшен је на граничном прелазу", објашњава Влајић.

Истиче да покушавају да скрену пажњу суду на те чињенице, јер је то седми или осми узастопни такав случај, али да не наилазе на разумевање.

"Сви случајеви личе један на други, од самога почетка до самога краја. Још ниједан судија није смогао снаге да каже: 'Не, овде нема доказа, не можемо осуђивати људе на тај начин. Не можемо осуђивати људе који су овде били 10-15 година, и затим их осуђивати за злочине од пре 25 година'. Годинама докази бледе, сведоци умиру, а онда се 24 године након злочина неко јавља и оптужи некога", констатовао је Влајић.

Додаје да приштинске власти чине све, у оквиру закона, да отежају посао браниоцима и родбини.

"Ко год жели да посети затвореника мора да се обрати суду, доказује мотив посете, чека испред канцеларије, не зна да ли ће му бити омогућено, а затим да трпи претресе приликом уласка у притворске јединице. Забрана посета за адвоката и породицу не постоји, али су процедуре толико отежане да људи не желе више да иду", рекао је Влајић и додао да је навикао на вишесатно чекање.

Истиче да помоћи од Еулекса нема и да њој може да се нада, како је рекао, неко ко је необавештен.

На питање какву то поруку шаље српском становништву или онима који евентуално желе да се врате, Влајић одговара да се сигурно не шаље добра порука нити добродошлица.

"Начин на који се људи произвољно хапсе и држе у притвору је недопустив, али нема политичке воље да то престане. То застрашује читаву заједницу и цео народ доводи до питања вреди ли тамо живети или не. Представници власти ће вам рећи ко није крив нема чега да се плаши, а нисам сигуран да су ухапшени само они људи који су имали разлога да се плаше. Напротив", истиче Влајић.

Додаје да је Зарић био у свом селу, јер није имао разлога да се плаши, као и да је Пантић 40 пута долазио на КиМ јер није имао разлога да се плаши, али су ухапшени.

Основни суд у Приштини одредио је данас по месец дана притвора Момиру Пантићу и Жарку Зарићу, који се сумњиче да су наводно починили ратни злочин на Косову и Метохији.