Сад се види, сад се зна, коме Алиша припада: Приштина захвалила западним лидерима на прекору Србији

У писму политичара западних земаља упућеном САД, ЕУ и Великој Британији, наводи се да Запад има "мек" приступ према Београду

Тзв. Влада Косова поздравила је писмо западних лидера којим се од Сједињених Америчких Држава, Европске уније и Велике Британије тражи да буду оштрији према Београду у вези са деескалацијом односа са Приштином, преноси Репортери.

"Влада поздравља ово писмо и захваљује међународним политичарима на њиховом интересовању за 'Косово', навео је портпарол тзв. Владе Перпарим Криезиу у саопштењу.

Он је у име приштинске владе захвалио председници парламентарног одбора за спољне послове Уједињеног Краљевства Алиши Кернс, сенатору Бобу Менендезу, америчким конгресменима Торесу и Титусу, председнику Одбора за спољне послове немачког Бундестага Мајклу Роту и сваком од посланика и председника парламентарних одбора за спољну политику пријатељских земаља, укључујући и Украјину.

Кијеву су се захвалили, додаје се, због њиховог интересовања за "Косово", њихове подршке, али и посвећености да у овом писму истакну узроке и покретаче ситуације на северу.

Криезиу је такође навео да тзв. Влада Косова остаје посвећена потпуној деескалацији ситуације на северу.

"Остајемо посвећени потпуној деескалацији ситуације на северу, будни на сваки потенцијал за поновну ескалацију и лојални законитости и уставности", рекао је он.

Иначе, у писму политичара западних земаља упућеном САД, ЕУ и Великој Британији, наводи се да Запад има "мек" приступ према Београду.

"'Косово' се суочило са значајним последицама након покушаја градоначелника да уђу у своје канцеларије на Северу. 'Косово' би требало да координира са Кфором у будућности како би спречило ескалацију. Али недостатак притиска на Србију након произвољног притварања тројице косовских полицајаца и неуспеха да буде позвана на одговорност за нападе на Кфор наглашава тренутни недостатак непристрасности у решавању таквих жаришта", наводи се, између осталог, у писму упућеном високом представнику ЕУ за спољне послове Жозепу Борељу, америчком државном секретару Ентонију Блинкену и британском министру спољних послова Џејмсу Клеверлију.