Србија и Балкан

Грађани тзв. Косова траже: "Гугл", признај нас

Остварењем ове амбиције косовски Албанци неће добити ништа спектакуларно, у питању је класични политички пи-ар, сматрају саговорници РТ Балкана
Грађани тзв. Косова траже: "Гугл", признај нас© change.org

Грађани тзв. Косова покренули су петицију којом од америчке мултинационалне компаније "Гугл" траже да призна "Косово" на свим својим платформама и услугама.

"Политика често ствара раздор између земаља, али технологија би требало да их споји. У случају 'Косова' је супротно", наводи се у тексту петиције коју је до сада потписало више од 13.500 појединаца.

У иницијативи се додаје да се упркос томе што су САД признале "Косово" као независну државу 2008. године, америчка компанија "Гугл" то још увек не увиђа, па је не препознаје на својим платформама, као што су "Плеј стор", "Јутјуб", "Гугл адс", "Гугл мапе" итд.

РТ Балкан је истраживао шта то тачно значи за грађане Косова и Метохије, али и за званичну Приштину.

Прво домен па све остало

Менаџер за политике сајбер безбедности Адел Абусара за наш портал каже да остварењем ове амбиције косовски Албанци неће добити ништа спектакуларно.

"Најважније питање је да ли ће имати свој национални домен, који сада немају јер могу да га добију само државе. То би била конкретна, важна ствар, а ово што сада покушавају служи томе да они могу да се похвале, а да нама буде криво", обjашњава Абусара.

Недостатак државног домена, како каже, представља проблем компанијама, организацијама и предузећима које послују у ИТ сектору.

Такође наглашава да, због непостојања државног домена, веб странице косовских институција користе компликоване интернет адресе попут оних са цртицама или скраћеницама.

Према његовим речима, поступак за доделу домена нема везе са доделом позивног броја који су већ добили, јер је то ствар телекомуникација, а домен је питање интернета.

"Требало би да пошаљу захтев Регулаторном телу за електронске и поштанске комуникације, које потом разматра и додељује га независно тело. Ми смо тако добили .рс домен а 'убили' смо .yu", прецизирао је наш саговорник.

Док не добију свој национални домен, Абусара каже да ће морати да наставе да фигурирају као део Србије или Албаније.

У Дигиталној агенди за Косово 2013-2020. од Регулаторног тела за електронске и поштанске комуникације затражено је да испуни све обавезе које је поставила Интернет корпорација за додељивање имена и бројева (ИЦАНН). Реч је о међународној непрофитној организацији која се бави додељивањем домена.

Међутим, добијање домена за "Косово" додатно је закомпликовано јер оно није члан Уједињених нација (УН), а ни део неких других механизмима у тој организацији.

Пи-ар политичка кампања

Стручњак за оглашавање на Гуглу, са више од 15 година у индустрији, Бранимир Цигале за РТ Балкан каже да, с обзиром да је петицију потписало мање од 15.000 људи, треба знати да је Гугл сервис који користи четири милијарде људи широм света.

"Та петиција је буквално на нивоу статистичке грешке и тога треба бити свестан. Петиција је направљена у политичке сврхе, рецимо да је добар пи-ар. Косово је тзв. држава, то је класично скретање пажње на себе кроз коришћења имена компаније 'Гугл' које у глобалним оквирима нешто значи. Они као и АП Војводина имају приступ на Гугл сервисима кроз Републику Србију, а ово што покушавају да наметну је класична политика, нема везе са бизнисом нити интернет маркетингом", каже наш саговорник.

Он додаје да су кроз неформалне разговоре са запосленицима у "Гуглу" сазнали да та компанија заради више новца на Менхетну него у читавом региону.

"Србија, која је пуноправно призната држава и чланица УН, нема све сервисе на 'Гуглу', попут шопинг огласа који су врло корисни за посао", наводи Цигале.

Ипак, с обзиром на моћ лобирања косовских Албанаца, он не сумња да ће се кроз неколико година и то десити.

"Добиће могућност оглашавања и гео-локацијског таргетирања, али до тада ће проћи доста времена", закључује Цигале и подвлачи да "Гугл" не подржава језике за оглашавање између осталих и за БиХ, Албанију, Северну Македонију.

Петицију је подржала и председница тзв. Косова Вјоса Османи.

Она је позвала "Гугл" да дода "Косово" на свим својим производима, јер је, како је навела, "независна држава дуже од 15 година".

Османи је на Твитеру затражила да и други потпишу петицију која је у кампањи циљала на 15.000 присталица.

"Срећна сам што сам се придружила иницијативи која позива 'Гугл' да укључи 'Косово' у све своје услуге. Одлука је одавно закаснела. Мала промена за значајан скок у једнакости, доступности и инклузији", навела је Османи.

На сајту Министарства спољних послова тзв. Косова је списак 117 земаља за које се тврди да признају њену независност.

image