Србија и Балкан

Благојевић: Исплата грађанима чије су куће оштећене у непогодама почиње веома брзо

У ту сврху је обезбеђена 1,1 милијарда динара а на локалној заједници да спроведе поступак којим се признаје право на државну помоћ
Благојевић: Исплата грађанима чије су куће оштећене у непогодама почиње веома брзо© TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Приоритет министарства за јавна улагања је да што пре почне исплата државне помоћи за власнике око 11.000 стамбених објеката који су порушени или оштећени у недавним олујама, изјавио је ресорни министар Марко Благојевић

Благојевић је за Танјуг рекао да је у ту сврху обезбеђена 1,1 милијарда динара и нагласио да су корисници државне помоћи власници стамбених објеката који су их користили за свакодневни живот и на којима је забележена штета од недавних олуја.

"Процена је да је забележена штета на око 11.000 стамбених објеката. Срећа је да су малтене сви ти објекти оштећени, а не порушени, а да има до 10 стамбених објеката који су порушени услед дејства недавних непогода, олује и града. И то је приоритет. Да се што је могуће пре почне са исплатом државне помоћи свим оним власницима чији су стамбени објекти оштећени у недавној елементарној непогоди", рекао је Благојевић.

Додао је да ако се узме у обзир искуство из недавних поплава, види се да исплата помоћи може да почне јако брзо.

"Исплата помоћи након поплава из јуна месеца прошле године је почела 10. јула. Пре свега исплата помоћи за кориснике у Краљеву, Крагујевцу, Чачку, Свилајнцу и настављамо тај посао све док не буде исплаћена помоћ за последњег власника оштећеног или порушеног стамбеног објекта у поплавама, а сада и након олуја које су погодиле нашу земљу", рекао је Благојевић.

Како је рекао, процена штете се ради по категоријама од прве до шесте, где су у првој категорији објекти са најмањим оштећењима, док су у категорији шест они који су срушени или је штета на њима толика да су они небезбедни за употребу.

"На локалним самоуправама јесте да раде процену и категоризацију штете на свим објектима на којима је штета учињена, да примају и обрађују захтеве за државну помоћ од грађана. Република потом, на основу свих тих поступака за које су надлежне локалне самоуправе врши исплату директно на рачуне корисника, као што је то било и раније случај након поплава", објаснио је Благојевић.

Што се тиче врсте оштећења, Благојевић истиче да су најчешћа оштећења на крововима, услед дејства ветра или града.

"Имамо ситуације где је до штете на стамбеним објектима дошло услед пада дрвета. Има штете и на прозорским стаклима, има штета где је било јако дејство града и на фасадама и сада је на локалним самоуправама да ту штете процене", рекао је Благојевић.

На питање о оштећењима која су настале на школама, министар је одговорио да се ради предано на томе да се све те школе доведу у стање у којем ће бити могуће да деца 1. септембра крену на наставу.

"Ту је и покрајина определила значајна средства која су на располагању локалним самоуправама које могу да финансирају обнове школа. Видели смо неколико таквих примера и током обиласка које смо имали у Новом Саду и Бачкој Паланци", навео је Благојевић.

Додао је да има и других објеката јавне намене који су оштећени и да ће и они бити предмет обнове, онога тренутка када се утврди колико је таквих објеката и када буде направљена процена штете на тим објектима.

Што се тиче процедуре за примање државне помоћи за обнову, Благојевић истиче да је на локалној заједници да спроведе поступак којим се признаје право на државну помоћ.

Додао је да су локалне самоуправе надлежне за процену штете и за израду записника који се шаљу министарству на верификацију.

"Након што се у министарству уради верификација и известе локалне самоуправе о томе, локалне самоуправе имају све услове да издају решење којима се признаје право на помоћ и утврђује износ те помоћи на основу које се врши исплата. Дакле, локалне самоуправе раде процену штете, локалним самоуправама се грађани јављају са захтевима за државну помоћ, они те захтеве обрађују и издају решења на основу којих министарство врши исплату директно на рачуне корисника", закључио је министар.

image