Србија и Балкан

Без сретењског распуста у новој школској години

Новим календаром рада Покрајинског секретаријата за образовање прецизирано је да "у току школске године ученици имају зимски, пролећни и летњи распуст"
Без сретењског распуста у новој школској години© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

У предстојећој школској години 15. и 16. фебруара празноваће се Дан државности - Сретење, и та два дана и за школе биће нерадни, али ни у једном школском календару више се не помиње - сретењски распуст. Осим тога, већ на први поглед уочљива је разлика у новој школској години за ђаке из Војводине нема јесењег распуста, док је за њихове вршњаке у осталим крајевима државе предвиђен јесењи одмор од школе.

Уобичајено је у пракси да због верских празника по грегоријанском и јулијанском календару ђаци у северној покрајини одлазе раније и на зимски и на пролећни распуст од вршњака у остатку Србије, а тако ће бити и у наредној школској години, пише "Политика".

Календаром рада Покрајинског секретаријата за образовање прецизирано је да "у току школске године ученици имају зимски, пролећни и летњи распуст".

Зимски распуст почиње у понедељак, 25. децембра 2023. године, а завршава се у петак, 12. јануара 2024. Пролећни распуст почиње у четвртак, 28. марта, а завршава се у среду, трећег априла 2024. године". Школским календаром Министарства просвете предвиђено је да и основци и средњошколци иду и на јесењи распуст који "почиње у среду, 8. новембра, а завршава се у петак, 10. новембра 2023. године".

Испланирано је да зимски распуст за основце почне у понедељак, првог јануара, а за средњошколце у среду, трећег јануара, и да се за све ученике заврши истовремено, у петак, 19. јануара 2024. године. Пролећни распуст почиње у понедељак 29. априла, и трајаће до понедељка, шестог маја 2024. године.

Наставни део школске године за све ученике, основце и средњошколце, завршава се истовремено на државном нивоу. За осмаке последњи дан наставе биће петак 31. мај 2024. године, а за ђаке од првог до седмог разреда петак, 14. јун. Средњошколци који нису матуранти наставу ће у новој школској години похађати до петка, 21. јуна. Готово месец дана пре тога друго полугодиште, али и школовање у школским клупама, биће завршено за матуранте гимназија, у петак, 24. маја.

За ученике завршних разреда трогодишњих и четворогодишњих образовних профила средњих школа последњи часови у новој школској години биће одржани, као и за осмаке, у петак 31. маја.

Тродневну проверу знања за крај основног образовања и упис у средње школе - завршни испит - осмаци ће полагати у понедељак 17, уторак 18. и среду 19. јуна 2024. године, прецизирано је школским календаром. 

Планирано је да се 22. и 23. марта одржи проба мале матуре као верна симулација тестирања у свим осмолеткама и вид припреме за најважнији и једини испит који се спроводи на националном нивоу у основном образовању.

Увођење опште, уметничке и стручне државне матуре одложено је до јуна 2026. године, што значи да ће се у јуну 2024. године за крај средњошколског образовања полагати досадашњи матурски испити. 

image