Србија и Балкан

Америка позива: "Косово" и Србија да предузму акције које промовишу слободан проток робе

Београд и Приштина треба да избегну акције које би могле да се протумаче као ескалирајуће и одмах се врате дијалогу који води Европска унија, поручују из америчког дипломатског представништва
Америка позива: "Косово" и Србија да предузму акције које промовишу слободан проток робе© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/

Забрана увоза српских производа на тзв. Косово биће 14. августа на снази већ два месеца, а портпарол дипломатског председништва Сједињених Америчких Држава у Приштини је тим поводом за "Косово онлајн" изјавила да, пошто и "Косово" и Србија теже европским интеграцијама, треба да предузму акције "које даље промовишу слободан проток робе преко својих граница", а не акције које га ометају.

"Подржавамо иницијативе које омогућавају слободан проток робе, услуга и људи, уз јачање владавине права у читавом региону. Пошто и 'Косово' и Србија теже европским интеграцијама, обе земље треба да предузму акције које даље промовишу слободан проток робе преко својих граница, а не акције које га ометају", наводи се у одговору портпарола представништва САД за "Косово онлајн".

Такође, подсећају и на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена после телефонског разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем од 26. јуна, и позивају "Косово" и Србију да избегну акције које би могле да се протумаче као ескалирајуће и да се одмах врате дијалогу који води Европска унија.

"Очекујемо да 'Косово' и Србија у потпуности спроведу све своје обавезе из Охридског споразума", наводе.

Одлука привремених приштинских институција о забрани увоза српске робе почела је да се примењује 14. јуна, иако претходно није званично саопштена, а званичници су наредних дана образложили да је уведена из "безбедносних разлога". Првобитна одлука односила се на забрану уласка камиона са српским таблицама на Косово и Метохију, али је потом промењена тако да забрана важи само за камионе који превозе робу пореклом из Србије.

Мера је уведена истог дана када је српска полиција ухапсила тројицу косовских полицајаца на територији централне Србије. У међувремену, 26. јуна, косовски полицајци су, пошто им је Суд у Краљеву потврдио оптужницу, пуштени из притвора у Србији и истог дана су се вратили на КиМ.

image