Србија и Балкан

Милојко Спајић мандатар за састав 44. владе Црне Горе

Спајића су подржали субјекти који у збиру имају 44 посланичка места - ПЕС с партнерима, Демократе, БС, СНП, Албанска алтернатива и Демократаки савез Албанаца, ДУА, Форца, ХГИ, рекао је Милатовић.
Милојко Спајић мандатар за састав 44. владе Црне Горе© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Председник Црне Горе Јаков Милатовић саопштио је да ће предложити Скупштини Црне Горе да мандатар за састав нове владе Црне Горе буде председник Покрета Европа сад (ПЕС) Милојко Спајић.

Он је на прес конференцији на Цетињу рекао да је полазећи од уставних надлежности председника, спровео процес консултација о мандатару за састав нове владе Црне Горе са свим субјектима заступљеним у парламенту.

"Oд свих субјеката тражио сам експлицитно изјашњење да ли подржавају неког кандидата. Искристалисао се само један предлог кандидата, а то је носилац листе ПЕС-а г. Спајић. Њега су подржали субјекти који у збиру имају 44 посланичка места - ПЕС с партнерима, Демократе, БС, СНП, Албанска алтернатива и Демократаки савез Албанаца, ДУА, Форца, ХГИ", рекао је Милатовић.

Председник Црне Горе је навео да ће уставни рок за предлагање састава владе трајати следећих 90 дана и да од свих очекује експедитивност.

"Уставни рок за предлагање састава владе трајаће наредних 90 дана. Очекујем од г. Спајића и свих актера који учествују у преговорима одговорност и експедитивност. Процес преговора о влади видим као инклузиван, у коме глас било ког грађанина неће бити унапред обезвређен", поручио је Милатовић.

Председник је казао и да жели да се захвали на доприносу свим политичким актерима који су учествовали у консултацијама.

"Спајићу желим успех у настојањима да одговори задатку и састави стручну и стабилну владу. С посебном пажњом ћу пратити преговоре, до финализације целокупног процеса. Живела демократија и живела Црна Гора", поручио је Милатовић.

Милатовић је јуче завршио консултације о мандатару за састав нове владе са представницима политичких партија.

"Разговори које смо водили представљају добар пример унапређења политичке праксе и афирмисања културе дијалога. Превазишли смо формалистички приступ који је доминирао у прошлости", казао је Милатовић.

Он је истакао да крајњи циљ мора бити  демократска Црна Гора.

"Сви смо свесни да се налазимо пред избором пута који ће у коначном определити будућност. Крајни циљ мора бити демократска Црна Гора. Након избора председника и конституисања новог сазива Скупштине, формирање нове извршне власти намеће се као један од кључних задатака", истакао је Милатовић.

Председник Црне Горе је истакао да су разговори вођени тематски уједначено и односили су се на ставове субјеката о приоритетима владе, структури владе, приoритетном моделу владе и подршци неком он кандидата за састав владе.

"Постоји консензус по питању унапређења владавине права и борбе против организованог криминала и корупције. Јачање кредибилности НАТО чланства налази се у врху приоритета, а нико од учесника разговора не доводи у питање чланство у НАТО-у. На разговорима је указано и на спровођење изборне реформе, усвајaње закона о Скупштини и Влади, потреба формирања пореске полиције, комплетирање амбасадорске структуре", рекао је Милатовић.

Он је казао да су по питању структуре и броја министарстава, ставови субјеката подељени.

"Део сматра да је потребан већи део ресора. У вези с преферираним моделом, сви су се сложили да је потребна политичка и стабилна влада. Сматрају да је подршка од 49 посланика гарант убрзаног избора највиших правосудних функција. Неки сматрају да дијалог за правосудна именовања не треба да оптерећује процес формирања владе", поручио је председник Црне Горе.

Милатовић је одговарајући на новинарска питања рекао да је Спајић данас добио велику одговорност, те да му жели успех и да одговорно и брзо оконча процес формирања владе.

"Потребна нам је стабилна политичка власт. Ако г. Спајић не буде могао да састави владу, он може да врати мандат. Законом је предвиђено да се обави нова рунда консултација и да онда дам мандат неком другом", рекао је Милатовић.

Бечић дао подршку Спајићу

Председник Демократа Црне Горе Алекса Бечић подржао је предлог председника државе да лидер ПЕС Милојко Спајић буде мандатар нове Владе Црне Горе.

Бечић истиче да је важно још једном јасно исказати подршку мандатару и да је уверен да ће нова извршна власт бити изабрана пре законског рока.

"Нико не може сам. Зато је данас важно да још једном јасно искажемо подршку мандатару Спајићу, те да сви у оквиру својих знања чим пре почнемо да радимо и покажемо да је могуће да будемо европска, модерна и стабилна држава", навео је Бечић.

Сигуран је, каже, и да у предстојећу јесен Црна Гора улази са јасним плановима и роковима за реализацију.

"Резултати неће изостати и у то сам сигуран, јер политичка воља је кључна и данас је јасно да је имамо. Демократе имају јасне ставове које правовремено комуницирају јавности и трудимо се да стојимо иза своје дате речи, тако да данас можемо само да потврдимо свој став да стојимо иза тога да подржавамо одлуку Председника да је мандат за састављање Владе поштено додељен носиоцу изборне листе која је добила највећи број гласова на изборима у односу на странке победнице избора", навео је Бечић у изјави достављеној медијима.

image