Србија и Балкан

Обука пилота за Ф-16 тек следећег лета; Кијев се жали: Ово се зове одуговлачење

Украјински пилоти прво морају да четири месеца похађају часове енглеског у Великој Британији, што одлаже почетак обуке за јануар, а очекује се да она траје шест месеци
Обука пилота за Ф-16 тек следећег лета; Кијев се жали: Ово се зове одуговлачење© Tanjug/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP

Не очекује се да прва група од шест украјинских пилота заврши обуку за руковање на борбеним авионима Ф-16 у САД пре следећег лета, објавио је данас "Вашингтон пост" позивајући се на изјаве украјинских владиних и војних званичника.

Након низа одлагања обуке од стране западних партнера у спровођењу програма инструкција за управљање софистицираним борбеним авионима, Украјина ће вероватно морати да издржи још годину дана без америчких ловаца, наводи лист.

Иако течно говоре енглески језик, украјински пилоти прво морају да четири месеца похађају часове енглеског у Великој Британији, како би научили терминологију која се односи на млазњаке.

То одлаже почетак обуке за јануар, а очекује се да она траје шест месеци.

"Ово се зове одуговлачење", рекао је један украјински званичник.

Украјински званичници који замишљају Ф-16 као кључно средство у дугорочној одбрани земље, очајнички су тражили да авиони стигну до борбеног простора што је пре могуће.

Амерички председник Џозеф Бајден, након што је више од годину дана одбијао украјинске захтеве за летелицама Ф-16, променио је курс у мају и рекао да подржава идеју о обуци украјинских пилота на млазњацима, као и трансфере авиона из других земаља. Данска и Холандија су се добровољно јавиле да воде обуку, што је изазвало наду међу званичницима у Кијеву да ће авиони бранити украјински ваздушни простор већ у септембру.

Главнокомандујући украјинске војске Валериј Залужни критиковао је западне земље због тога што очекују да кијевске снаге изведу контраофанзиву великих размера без модерних ваздушних снага.

Без борбених авиона попут Ф-16, наводе званичници Украјине, украјинске снаге не могу да се такмиче на небу са Русијом, с обзиром на то да нисколетећи руски хеликоптери успешно нападају украјинске копнене трупе.

image