Србија и Балкан

Македонска дијаспора тражи да се Курти прогласи непожељним у Северној Македонији

Према наводима македонске дијаспоре, Курти и албанска опозиција објавили су у петак "победу албанског народа на свим просторима бивше Југославије"
Македонска дијаспора тражи да се Курти прогласи непожељним у Северној МакедонијиGetty © Omer Messinger / Stringer

Организација "Уједињена македонска дијаспора" назвала је јучерашњу посету премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија Северној Македонији и његове активности организоване у сарадњи са албанском опозицијом у тој земљи "културним државним ударом" и затражила од владе у Скопљу да Куртија прогласи персоном нон грата, преноси "Косово онлајн".

Према наводима македонске дијаспоре, Курти и албанска опозиција објавили су у петак "победу албанског народа на свим просторима бивше Југославије".

"Победу је објавио премијер Косова Аљбин Курти, који је усред Скопља променио назив улице "Друга македонска бригада" у "Адем Демаћи".

Овим склањањем имена бригаде која је ослобађала и дејствовала на готово свим фронтовима у централном и источном региону Македоније, као и на Сремском фронту, Србији, Хрватској и Словенији, албански балисти су остварили културну победу у центру Македоније, у Скопљу.

Уједињена македонска дијаспора осуђује овај чин као претњу култури, нацији и државни удар у ком страни премијер проглашава победу у одсуству македонског политичког лидера (домаћина)", наводи се у реакцији дијаспоре.

Уједињена македонска дијаспора тражи од владе да Куртија прогласи непожељном особом у Републици Северној Македонији.

"Тражимо од Владе Северне Македоније да напише протестно писмо Косову, да прогласи Аљбина Куртија персоном нон грата, да отворено и озбиљно разговара са албанским блоком о овом тотално недржавном чину, враћајући све референтне тачке и називе улица у складу са Уставом и законима", наводи се у њиховом реаговању.

image