Србија и Балкан

Вулин одговорио Борељу: Не можете да нам уређујете животе

Шпанија не признаје такозвано Косово, а Борељ за плату комесара ЕУ може да призна Каталонију, рекао је Вулин
Вулин одговорио Борељу: Не можете да нам уређујете животе© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин реаговао је на наводе високог представника за спољну политику ЕУ Жозепа Бореља да у следећим данима очекује одговор Београда на немачко-француски предлог по питању Косова и Метохије. Вулин је оценио да "на срећу, Борељ као и сви остали комесари, представљају себе, а не земље из којих долазе".

"Комесар Борељ тражи од Србије да превазиђе прошлост и призна тзв. Косово. О томе ћемо размислити када Борељ у Шпанији буде изговорио да треба превазићи прошлост и Каталонији дати независност, а у склопу опште нормализације дати и Баскији право на отцепљење и никако не заборавити да је баш европски једном заувек признати да је Гибралтар британски. Док то Борељ не уради својој Шпанији, нека не предлаже Србији да се одрекне себе", рекао је Вулин.

Истакао је да ЕУ не треба да диктира како ће живети народи на Балкану.

"Шпанија не признаје такозвано Косово, а Борељ за плату комесара Европске уније може да призна и Каталонију. На Косову и Метохији живе у већини Срби и Шиптари, зато једини предлог о коме би требало да се изјашњавамо је предлог Срба и Шиптара, а Немци и Французи су добродошли да нас подрже, не да нам диктирају и уређују наше животе", рекao je Вулин.

image