Србија и Балкан

Вучевић: Војска Србије ће снажити своје капацитете у наредном периоду

Не такмичимо се ни са ким. Радимо даље на јачању одбрамбених капацитета Војске Србије, рекао је министар одбране Милош Вучевић
Вучевић: Војска Србије ће снажити своје капацитете у наредном периоду© Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Војска Србије је најмоћнија војна снага у региону, потврдила је најновија ранг-листа америчког сајта "Глобал фајерпауер" на основу анализе 145 армија света.

Српска војска је на 58. месту и направила је скок за три места у односу на август прошле године. Србија је у војној моћи још више одмакла суседима.

Министар одбране Милош Вучевић каже за "Курир" да у одбрамбеном сектору помно прате све и најављује даље јачање Војске Србије.

"Пратимо све што се тиче питања одбране и безбедности, наше војске, али и актуелних питања за војске других држава, посебно у региону. Не такмичимо се ни са ким. Радимо даље на јачању одбрамбених капацитета Војске Србије. Војска Србије ће снажити своје капацитете у наредном периоду - и људске капацитете, и наоружање и војну опрему, као гарант независности Србије. Грађани Србије ће бити задовољни и спокојни", поручио је Вучевић.

Признање за уложено

Војнополитички аналитичар Владе Радуловић оцењује за "Курир" да је позиција Србије на светској мапи армија потврда и признање за досадашњи процес модернизације њених оружаних снага.

"Критеријуми који се узимају су веома разноврсни и ова листа показује да процес модернизације наших оружаних снага и даље иде својим током. Ранг Србије на листи представља конкретно признање за то", рекао је Радуловић.

"Поред свих изазова и проблема, ми смо у протеклом времену успели да набавимо неке раније уговорене ствари, акценат ставили на набавку средстава из пре свега домаће производње. Са друге стране, било је наставка испоруке одређених средстава из иностранства, попут француских 'мистрала' и кинеског система ФК-3, што спада у ред капиталних набавки. Кад видим ко је испред нас, можемо напредовати за још неколико места ако се тим смером настави. Перспектива је набавка 'рафала' из Француске и јачање ваздухопловног транспорта набавком два авиона Ц295, уз наставак куповине средстава из домаће индустрије", објаснио је он.

image