Србија и Балкан

Дачић: Српска брани своја овлашћења и никакве оптужнице то неће променити

Oткада је потписан Дејтонски споразум, систематски се ради на његовом рушењу, каже Ивица Дачић
Дачић: Српска брани своја овлашћења и никакве оптужнице то неће променити© Танјуг/Јадранка Илић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Република Српска брани своја овлашћења по Дејтонском споразуму и да никакве оптужнице то неће променити.

Дачић је указао да, откада је потписан Дејтонски споразум, систематски се ради на његовом рушењу, јер су присталице унитарне БиХ, без ентитета, и то углавном муслимански политичари, незадовољни Дејтоном.

"Тако Денис Бећировић и данас каже да је Дејтон ексцес на штету Бошњака", рекао је Дачић за Срну, коментаришући подизање оптужнице против председника Републике Српске Милорада Додика.

Министар спољних послова Србије поручио је да "руководство Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком има пуну подршку Србије и српског народа у целини".

Линта: Правно насиље

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да одлука Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против Додика и директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића представља правно насиље јер је супротна Уставу БиХ и Дејтонском споразуму.

"Ниједан закон у БиХ, макар да га је донео Парламент, а не страни држављанин, не може поништити Устав или уставну обавезу. Руководство Српске треба да истраје у борби за поштовање Устава и Дејтонског споразума", навео је Линта.

Он је истакао да Србија никада неће оставити свој народ и Републику Српску на цедилу и да ће наставити да их још снажније подржава и помаже без обзира на јачину притисака, наводи се у саопштењу Савеза Срба из региона.

Поред тога, Србија заступа принципијелан став да су санкције према легитимно изабраном руководству РС штетне и непримерене и да ће се Србија према њима односити као да не постоје, рекао је Линта.

image