Србија и Балкан

Додик поручио британском амбасадору: Имовину Републике Српске нећете добити

Тај колонијални однос може да примењује према Федерацији БиХ, рекао је председник Републике Српске
Додик поручио британском амбасадору: Имовину Републике Српске нећете добити© TANJUG/ FOTO SRNA/ nr

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да би британски амбасадор у БиХ требало да зна да, као дипломата, првенствено треба да покаже поштовање према институцијама државе у којој се налази, да поштује њен суверенитет и демократски изабрану власт.

"Као и његови претходници, а он је само наставио исту праксу, показао је на крајње дрзак начин непоштовање према институцијама Републике Српске и српском народу користећи непримерене оцене о раду представника институција Српске", поручио је Додик на друштвеној мрежи X, преноси РТРС.

Он је додао да, како је навео, "тај колонијални однос може да примењује према Федерацији БиХ".

"Немамо проблем с тим, али у односу према Републици Српској не можемо, а да не реагујемо на такво понашање. Наша порука је јасна - имовину Републике Српске нећете добити. Када покажете поштовање према српском народу и институцијама Српске, онда ће се променити и наш однос према амбасадорима Велике Британије у БиХ", написао је Додик.

Британски амбасадор у БиХ Џулијан Рајли раније је изјавио да је државна имовина у Босни и Херцеговини постала веома исполитизовано питање, као и да је реч о питању које је кључно за концепт државе, "с обзиром на то да се држава заснива на територијалном интегритету и суверенитету".

image