НВО против графита: Због поруке "Делија" формирана радна група за измене закона

Припадници цивилног сектора поруке "Кад се војска на Косово врати" виде као ширење говора мржње

Пораст броја графита са натписом "Кад се војска на Косово врати" навео је неколико невладиних организација да најаве хитну конференцију за медије, тврдећи да овакве поруке шире говор мржње, а да "пратећи садржаји на друштвеним мрежама позивају и славе насиље, рат и геноцид".

Они су толико узнемирени овим видом уличне уметности да је формирана и радна група која ће до краја године припремити предлоге измена и допуна закона који "регулишу област говора мржње у јавном простору и вандализовања зидова", а који ће служити за текст грађанске петиције за коју се планира да буде званично уручена надлежним институцијама. 

На конференцији за медије говориће адвокат Милош Јанковић, адвокат, Милена Берић и Владимир Арсенијевић из удружења "Крокодил", Милан Филиповић из "Јукома" и Софија Тодоровић из Иницијативе младих за људска права.

"У периоду од само неколико дана, током јула месеца, широм Србије креирано је више од педесет илегално израђених графита величине (у просеку) 40 метара квадратних са исписом 'Кад се војска на Косово врати...'. Сваки графит исцртало је преко педесет људи окупљених углавном око навијачке групе 'Делије Север', а поруке које позивају и славе насиље, рат и геноциде пратиле су ове акције и шириле се друштвеним мрежама", тврде ове невладине организације.

Они су прорачунали да је материјал за израду сваког графита вредности у просеку седам стотина евра, и истичу да "ни једна акција вандализовања зидова у јавном простору није санкционисана од стране надлежних државних органа".

Пораст броја графита са "спорним" натписом, за ове групе представља "страхотан пораст говора мржње у јавном простору али и бесправно вандализовање зидова". Жале се, с друге стране, како су активисти, који су у фебруару у Митићевој рупи на Славији прекречили реченицу: "Кад се војска на Косово врати" добили прекршајне пријаве.

"Зидови на улицама српских градова и варошица већ дуже време представљају поприште различитих десничарских и других група као и платформу за промовисање њима блиских политика. Резултат подршке, али и оваквог скривеног утицаја државних структура јесте урбани пејзаж засићен исцртаним порукама, шаблонима, графитима и муралима који директно позивају на мржњу, злобу, ускогрудост, расизам, сексизам и генерално шире различите токсичне садржаје стварајући друштво препуно насиља које је присутно на свим нивоима, а посебно код младих људи", каже се у саопштењу невладиних организација.