Украјина, Србија, Иран и дронови: Има ли ватре тамо где има дима?

Након што се српска делегација састала са иранским званичницима у Техерану, појавила се (дез)информација да Србија купује 20.000 иранских дронова. Још нема званичне потврде, но, утолико занимљивије за геополитичка нагађања

Неколико водећих украјинских медија пренело је јуче "информацију" да је Србија договорила куповину 20.000 иранских дронова камиказа "шахед-136".

Такав споразум је, како су устврдили, закључен током посете српске делегације Ирану, коју је предводио заменик министра спољних послова Србије Горан Алексић. 

Међутим, управо је из украјинских медија убрзо стигао и деманти. Медијско-консултантска кућа "Дифенс експрес" урадила је анализу која је показала да је извор вести сајт "Геопост" (иначе, изразито антируски оријентисан). Они су, пак, показује даља анализа, (дез)информацију преузели од заједнице "Терор аларм", која се декларише као први светски генератор вести који функционише на бази вештачке интелигенције. 

На сајту поменутог "Терор аларма" стоји да се самофинансира од стране новинара и активиста који раде на пројектима организације, као и да извештавају "само о чињеницама". Наводи се, међутим, да вести прикупљају из свих извора, укључујући новинске сајтове, блогове, Редит, дарк веб, друштвене мреже, телевизијске и радио канале, као и из приватних преписки када је то у складу са законом.

Правила заједнице су више него интересантна за онога ко претендује да информише. Строго је забрањено питати за извор вести (?!), али су такође но-но и "хришћанска и исламска пропаганда".

Што се тиче других извора пропаганде, чини се да правила нису толико стриктна. Наиме, у твиту у коме пише да је делегација српског Министарства спољних послова у Техерану са циљем да купи 20.000 дронова, додаје се и да "Иран, током последње две године, наоружава хришћанске фундаменталисте у Русији, Јерменији и Србији против католичког света"?!

Мистериозна поруџбина

Стручњак "Дифенс експреса" Сергеј Згурец изјавио је за украјинску телевизију "Еспресо" да не верује у информације које су појавиле о куповини 20.000 иранских дронова од стране Србије, оценивши тако нешто као "просто немогуће".

Он је додао и да "Иран нема капацитете за производњу тако велике количине оружја тог типа", те да та земља "већ има споразуме са Русијом о производњи и снабдевању тим дроновима" - што је, да подсетимо, информација коју су до сада и Русија и Иран доследно негирали, па није јасно да ли је циљ дотичног да информише о Србији, или да дезинформише о Русији. 

Но, да кренемо од оног што је сигурно. Од наведеног, тачно је да је заменик министра спољних послова Србије Горан Алексић заиста посетио Техеран 6. августа, и да се састао са замеником шефа иранског Министарства спољних послова Алијем Багеријем, задуженим за политичка питања. 

Након састанка појавила су се само званична саопштења, у којима нема назнака о "мистериозној поруџбини". На сајту иранског Министарства спољних послова стоји да је Алексић на челу српске делегације у Техерану са циљем одржавања друге рунде "политичких консултација", што је закићено низом уобичајених фраза о пријатељству две земље и унапређењу сарадње. 

Алексић се, како се наводи на сајту иранског министарства, састао и са иранским министром спољних послова, као и са шефом скупштинске Комисије за националну безбедност и спољну политику, али није наведен никакав други детаљ који би нахранио машту радозналог читаоца. 

Чак ни његова биографија на сајту Министарства спољних послова Србије не открива, осим стандардне дипломатске каријере, било какву биографску пикантерију или задужење за послове из сектора безбедности.

"Опортуни Иран на крхком Балкану"

С друге стране, потенцијална испорука иранских дронова Србији није нова тема у медијима, било да их уређује природна, вештачка или пак никаква интелигенција.

Примера ради, у публикацији "Џејмстаун фондације" под називом "Монитор тероризма" из јануара ове године дискутује се о "геополитичким последицама извоза иранских дронова на Балкан".

Наводи се да иранска војна активност у европском суседству није ограничена на подршку Русији у сукобу са Украјином, већ да је Техеран опортунистички ангажован у зонама сукоба од Украјине до "напетих, крхких региона као што је Балкан". 

Када је у питању балканско тржиште, Иран је, према овој публикацији, усмерен на сектор беспилотних летелица, а главни актер у том процесу је Иранска револуционарна гарда (ИРГЦ). 

"На тај начин, улазак Техерана у индустрију дронова на Балкану отвара врата ангажману ИРГЦ-а на југоисточном крилу НАТО-а", додаје се у тексту, уз оцену да би то "допринело геополитичкој нестабилности". 

Треба подсетити да је Иранска револуционарна гарда елитно крило иранске војске коју су САД 2019. ставиле на листу страних терористичких организација, што је чак и Си-Ен-Ен оценио као "случај без преседана", јер је први пут да било која администрација у историји САД прогласи званични орган неке стране владе за "терористичку организацију".

Елем, према оцени "Џејмстаун фондације", тренутна ситуација на Балкану је нестабилна и напета, што подстиче "трку у наоружању коју воде Београд и Загреб".

"Док се Хрватска, Албанија и Босна опредељују за западна решења, друге земље, попут Србије и Јерменије на Кавказу, раширених руку дочекују незападне системе", замера се у тексту, уз јасну оцену да улазак иранског и кинеског оружја на Балкан доприноси нестабилности. 

Остало оружје - могло би да се (зло)намерно закључи - није проблем. 

Купујте иранско

"Форбс" је прошле године оценио да је 2022. била изузетно успешна за извоз иранских дронова. Они су пренели речи иранског генерала да 22 земље - међу којима Србија и Јерменија - желе да набаве иранске дронове.

Неки аналитичари су, како је пренео "Форбс", скептични да је Београд заинтересован за иранске беспилотне летелице, пре свега јер "Србија већ поседује значајне капацитете да задовољи сопствене потребе" и да је "мало тога што би могла да добије од Ирана у погледу готових производа - дронова, или знања када је та област у питању".

Цена, је, ипак, права ситница, па би тричавих 20.000 долара по комаду - што је цифра која се најчешће појављује када је у питању "шахед-136" - могло да подстакне Београд да ојача сопствени арсенал купујући иранске дронове. 

"И Јерменима и Србима је потребно да могу брзо да направе значајне губитке јачим противницима – у случају Србије то је НАТО, за Јерменију је то Азербејџан", рекао је тада за "Форбс" Николас Херас из Института "Њу лајнс", "откривајући" Србима да су можда опет на прагу сукоба са Алијансом - знали они то или не.