Додик сад "крив" и због Н1

Означавајући сарајевске медије као издајничке према Републици Српској, а Н1 као непријатеља српског народа, Милорад Додик је новинарима угрозио сигурност и онемогућио нормалан рад, истакла је заменица министра за људска права и избеглице БиХ Душка Јуришић у писму специјалном представнику Европске уније у БиХ Јохану Сатлеру

Заменица министра за људска права и избеглице Босне и Херцеговине Душка Јуришић изјавила је да је "председник ентитета Република Српска Милорад Додик 12. августа ове године угрозио слободу изражавања и медија", својим изјавама на ванредној конференцији за новинаре.

"Означавајући сарајевске медије, те медије Бука, Капитал и БН телевизију као издајничке према Републици Српској, те Н1 као непријатеља српског народа и Републике Српске, не само да је оклеветао већину медија у БиХ, већ је новинарима угрозио сигурност и онемогућио нормалан рад", истакла је Јуришић, а преноси Радио Слободна Европа.

Ово је Јуришић навела у писму које је упутила шефу Делегације и специјалном представнику Европске уније у БиХ Јохану Сатлеру.

Додала је да Додик користи овакву реторику упркос преговарачким напорима да се усвоје закони и испуне услови за почетак преговора БиХ за пуноправно чланство у ЕУ.

Подсетила је да је БиХ обавезна да осигура слободу изражавања и медија, као и заштиту новинара, што је предуслов за пуноправно чланство земље у ЕУ.

"Нико нема право, а посебно не високо позиционирани политичари попут Милорада Додика, проглашавати медије који професионално раде свој посао, непријатељима српског народа и Републике Српске", навела је заменица министра.

Подсетила је Сатлера и на нападе на повратничке породице, као и нападе на ЛГБТ+ активисте, запослене Меморијалног центра Поточари, као и на то да је председник Републике Српске "опсовао геноцид у Сребреници".

Јуришић је у писму навела да очекује од званичника Европске уније "да ове бројне и у последње време учестале случајеве угрожавања слободе изражавања и медија, те угрожавања права рањивих група имате у виду приликом оцењивања напретка Босне и Херцеговине", навела је између осталог заменица министра.