Османи тражи од ЕУ да укине мере тзв. Косову и притисак пребаци на Београд

"Очекујемо да ће те кораке предузети наши партнери, јер су њихове мере биле потпуно несразмерне", поручила је

Председница тзв. Косова Вјоса Османи затражила од Европске уније да "Косову" укине казнене мере и да се притисак међународне заједнице са Приштине пребаци на Београд.

"Мере које је Европска унија увела 'Косову' нанеле су штету процесу дијалога са Београдом. То није одговор који подстиче сарадњу, то је одговор који највише штети процесу дијалога и ставља га на ниво ван колосека на ком треба да буде, где обе стране треба да буду третиране на једнак начин", изјавила је Османијева.

Она се нада да ће ЕУ кренути са укидањем санкција тзв. Косову.

"Очекујемо да ће те кораке предузети наши партнери, јер су њихове мере биле потпуно несразмерне", поручила је.

Османи тврди да "Косово" верно спроводи ставке за деескалацију ситуације на северу, које су у Братислави прошлог месеца договорили шеф приштинског преговарачког тима Бесник Бисљими и изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Од суштинског је значаја да међународна заједница тражи од Александра Вучића да заустави негативан утицај, застрашивање грађана, насиље које илегалне структуре користе над грађанима на северу и омогући им да без насиља користе своја права која су им загарантована уставом и законом", нагласила је Османи.

Петковић: Најновија јадиковка Османијеве

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић навео је да речи Османијеве представљају "најновију јадиковку".

"Екстремистичка врхушка у Приштини није способна да схвати да је време када је Куртију и његовим сарадницима било све дозвољено неповратно прошло и да ЕУ не гледа благонаклоно на њихове покушаје дестабилизације региона", казао је Петковић.

Каже да је негодовање Вјосе Османи због захтева који су стављени пред Приштину делимично разумљиви.

"Спонзори самопроглашеног 'Косова' у прошлости били су спремни да толеришу сваку неодговорност екстремистичке политичке врхушке у Приштини. 'Косово' је у прошлости било немирно чедо Запада којем је било допуштено свако махнитање, али та ера је завршена и добро је што су у ЕУ схватили да је попустљивост према Приштини отишла предалеко и да може имати несагледиве и трагичне последице, објаснио је Петковић и додао да у Приштини то не схватају, те да би требало да деескалирају ситуацију и врате све у пређашње стање.

Потом је потребно да омогуће формирање Заједнице српских општина.

"Они чине супротно, и сада, не само да прете Србима и Србији, већ прете и свима другима у региону који се опиру Куртијевом великоалбанском пројекту", додао је Петковић.

Србија ће, како каже, наставити да ради на стабилизацији прилика у региону и да учвршћује мир тамо где Курти прижељкује сукобе, и да отвора простор за сарадњу и напредак тамо где Курти прижељкује рат и назадовање.

Подсетимо, Европска унија увела је казнене мере Приштини крајем јуна месеца, због одбијања да испуни захтеве за деескалацију ситуације.

Од њих се очекује да уклони полицијске јединице из општинских зграда, изместе градоначелнике на алтернативне локације, те организују нове изборе на северу.