Гувернерка НБС: Трговци могу да смање марже, нек инфлација не буде неком брат, а неком рат

Јоргованка Табаковић истакла је да она не може наредити смањење маржи, али да постоји простор да се њихова стопа смањи без угрожавања функционалности трговине

Трговци су повећали марже, па зато Народна банка Србије има проблем да врати инфлацију у границе циља од три, плус, минус 1,5 одсто, изјавила је јуче Јоргованка Табаковић, гувернерка централне банке.

Зато је, како пише "Политика", гувернерка позвала трговинске ланце да не користе тренутак и да инфлација "не буде неком брат - а неком рат".

Навела је да су трговинске марже групе малопродајних ланаца номинално веће у 2022. години, у односу на 2019. годину за 36,6 одсто, а до тог податка у НБС су дошли анализом финансијских извештаја пет малопродајних ланаца у Србији у протекле три године.

"Имајући у виду динамику трговинских маржи у малопродајним ланцима у Србији, уочава се простор да се стопа марже смањи без угрожавања функционалности трговине. Њихова стопа се константно повећава и кумулативно износи два процентрна поена прихода од продаје робе, односно са 24,8 одсто у 2019. години, она је у 2022. била 26,8 процената, што са другим факторима утиче на више цене", рекла је гувернерка представљајући августовски извештај о инфлацији.

Иначе, стопа трговинских маржи је процентуално изражено учешће марже у приходима од продаје робе. Марже су расле више од трошкова пословања трговаца.

Табаковићка је додала и да су малопродајне цене у посматраним продајним ланцима на сличном нивоу па се релативно бржи раст маржи у односу на конкуренте може приписати компаративно нижим ценама набавке.

То потврђује и чињеница да је промет релативно брже растао код продајних ланаца који су остварили веће повећање трговинске марже иако постоји сличност у погледу асортимана.

Табаковић, међутим, поручује да она не може никоме да наложи смањење маржи.

Челници НБС саопштили су и да се очекује да међугодишња инфлација  на крају 2023. године буде на нивоу од 8 процената. Она је на опадајућој путањи и у јулу је износила 12,5 одсто што је за 3,7 процентних поена ниже у односу на март када је достигла врхунац. Притом, податак о базној инфлацији која је снижена са 11,3 одсто у марту на 9,4 у јулу, указује на то да се за успоравање инфлације дугује не само паду светских цена енергената и хране већ и предузетим мерама монетарне политике НБС.

Према проценама НБС, очекује се да се инфлација врати у границе циља у другом тромесечју 2024. године што је нешто раније у односу на претходну пројекцију.

Централна банка процењује да би пад међугодишње инфлације био већи да током маја и јуна услед неповољних агрометеоролошких услова, тачније обилних падавина, цене поврћа нису неуобичајено порасле.

Што се тиче просечне и минималне плате у Србији, оне би, како уверава заменик генералног директора Сектора за економска истраживања и статистику НБС Милан Трајковић, могле да у року од три до пет година покрију просечну минималну потрошачку корпу.

"Ако гледамо покривеност потрошачке корпе, последњих десетак година та покривеност и минималне и просечне потрошачке корпе је расла, са 60-65 одсто на 80-85 одсто, зависи о којој је конкретно години реч. У Србији никад просечна плата није покривела просечну потрошачку корпу, од кад постоје подаци", нагласио је Трајковић.