Kривична пријава и против председника Скупштине РС: Траже да му Шмит забрани бављење политиком

Иницијативе попут ове покушаване су у више наврата, али су остале на нивоу неуспелог покушаја, јер није било доказа ни сумње да је Ненад Стевандић прекршио закон, а камоли учествовао у било каквом ратном злочину

Институт за истраживање геноцида Канада (ИГК) тражи од високог представника за Босну и Херцеговину (којег у РС не признају јер га нису верификовале Уједињене нације) Кристијана Шмита да (зло)употребом бонских овлашћења санкционише председника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића забраном обављања било које политичке функције.

"Основ за употребу бонских овлашћења је стављање Стевандића на америчку црну листу јер је директно одговоран за подстицање доношења закона у Народној скупштини бх. ентитета РС, којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримењивим у босанскохерцеговачком ентитету РС, чиме се негирају институције државе БиХ, опструише и угрожава провођење Дејтонског мировног споразума и озбиљно нарушава мир и стабилност у регији. Други основ за примену бонских овлашћења је основана сумња за извршење ратног злочина и злочина против човечности за време агресије на БиХ", наводе из ИГК.

Поврх тога, ИГК је поднео кривичну пријаву против Стевандића Тужилаштву БиХ.

"Ненад Стевандић, председник Народне скупштине босанскохерцеговачког ентитета РС и председник странке Уједињена Српска, већ годинама се суочава са оптужбама везаним за његову ратну прошлост и улогу у агресији на БиХ. ИГК поседује доказе о извршеном ратном злочину и злочину против човечности који се пре свега огледају у учешћу Стевандића, као команданта 'Српских одбрамбених снага' (СОС) у Котор Вароши у малтретирању и присилном затварању бошњачког становништва, вршењу рације по бошњачким кућама, грубом малтретирању и одвођењу Бошњака у концентрационе логоре смрти на подручју Котор Вароша. ИГК још једном упозорава Високог представника и Тужилаштво БиХ да је држава БиХ нападнута због континуираног негирања државе, угрожавања њеног територијалног интегритета, независности, суверености и државно правно политичког субјективитета, радикалног кршења Општег оквирног споразума за мир, што је претња миру и стабилности у БиХ и подривање перспективе свих грађана, укључујући и и грађане из босанскохерцеговачког ентитета РС. Континуирани удари Стевандића на државу БиХ су кулминирали усвојеним актима Народне скупштине босанско-херцеговачког ентитета РС, што је директан удар на Дејтонски мировни споразум и уставноправни поредак БиХ", наводи ИГК.

У овој организацији сматрају да су високи представник и правосудне институције БиХ "дужне да одлучно реагују и хитно предузму кораке из своје надлежности".

"Не сме бити никаквог одлагања или чекања. Јер Стевандић заједно са Милорадом Додиком и његовим естаблишментом уводе БиХ у неизвесност и нестабилност чије последице могу бити несагледиве. У свом деструктивном деловању Стевандић и наведени естаблишмент мора бити спречен, институционално од стране Високог представника и правосудних институција БиХ. О овим активностима ИГК је већ упознао премијера Канаде, Владу и Парламент Канаде и канадске организације за заштиту људских права и слобода", наводе из ИГК, преноси Н1.

Покушај обмане и лажи на крилима америчких санкција

Поводом оптужби које су, по ко зна који пут, из Сарајева упућене председнику парламента РС, Стевандић се на друштвеним мрежама огласио снимком из 1992. године на којем се види да, као члан Кризног штаба АП Крајина, обилази рањенике, те објаснио како је лично спашавао рањене, још једном оштро демантујући било какву повезаност са злоделима која покушавају да му ставе на терет. 

Исте и сличне иницијативе да се др Ненад Стевандић дискредитује и да му се припишу недела из ратних година покушавана су у више наврата, али су остале на нивоу неуспелог покушаја, указао је Стевандић.

"Све је то рециклирање старих лажи. Више пута је било сличних покушаја и никад није било ни најмањег основа као што нема ни сад. Потпуни је идиотизам да се као основ желе да употребе Шмита или америчке санкције. То је само још један вид притиска и покушај да се онеспособе они који воде, представљају и бране Републику Српску", истакао је Стевандић, додајући:

"Тешко ће се наћи чистија ратна прошлост од моје. Лажима се истина не доказује, већ супротно, што ће се и овај пут десити. Са великим поносом и миром подносим и раскринкавам сва подметања и лажи."

Иако су већ подношене пријаве, оне су одбачене јер није било доказа да је Стевандић прекршио закон, а камоли учествовао у било каквом ратном злочину. 

"Експерти" за људска права, мир, толеранцију и НАТО интервенције

Као чланови експертског тима ИКГ-а наведени су бројни западни и домаћи "стручњаци", добро познати по "пропагирању помирења и заговарању толерације" на Балкану, посебно у БиХ, наравно, науштрб српских националних интереса. 

На списку су некадашњи припадници Армије БиХ, њихови потомци, бошњачки верски лидери, али странци које Срби у БиХ памте по злу. 

Један од њих је и некадашњи високи представник у БиХ Кристијан Шварц Шилинг (од 14. децембра 2005. до 2. јула 2007. године). Његова "фасцинација" Босном тада није престала, већ се периодично активирао оглашавајући се против Срба и Републике Српске. 

Тако је у јуну ове године чак затражио војну интервенцију НАТО-а или сродних снага које би биле употребљене да дисциплинују "непослушне" Србе на челу са Милорадом Додиком.

Војну интервенцију усмерену против Срба тражио је и други члан експертског тима - британски историчар Марко Атила Хоаре, наводећи да је неопходан хитан војни одговор јер "постоји врло реална опасност да Бошњаци остану у гету, заглављени између дефакто 'Велике Србије' и 'Велике Хрватске'".

Међу таквом елитом нашла се и бивша портпаролка главне тужитељке Хашког трибунала Флоренс Артман, али и бројни канадски глумци, режисери и писци.

С обзиром на шаренолику уметничку поставу и не чуди што се на сајту ИКГ-а говори о "више геноцида" у БиХ, јер им, маште и креативности, очито не мањка.