Србија и Балкан

Синиша Љепојевић у "Релативизацији": У Британији је дошло до деструкције политичког система

Алиша Кернс је особа која је провела досадашњи радни век у посебним тзв. комисијама за лажи, каже гост Љиљане Смајловић
Синиша Љепојевић у "Релативизацији": У Британији је дошло до деструкције политичког система

Гост Љиљане Смајловић у 39. епизоди емисије "Реалтивизација" је новинар Синиша Љепојевић, бивши дугогодишњи дописник Танјуга, који живи у Лондону, а разговор је почео причом о британској политици и изјавама посланице британског парламента Алише Кернс.

Љепојевић је рекао да је мало познато да је и у Британији дошло до једне деструкције политичког система и да је дошло до распада тог система и његовог функционисања.

"Систем се распао и довео је до неколико центара моћи, неколико центара који су лобистички центри и онда они говоре оно што је интерес онога ко стоји иза њих", рекао је Љепојевић.

Ко је Алиша Кернс?

Говорећи о Алиши Кернс, Љепојевић каже да је то особа која је провела досадашњи радни век у посебним тзв. комисијама за лажи (дезинформације), тако да је она из те екипе.

Додаје да је та екипа важна сада, али да је, како оцењује, то потрошено, јер та екипа ради све од Ирака преко Сирије и Либије па до Украјине, и да се сада враћа Србији, напомињући да је то већ "прочитана књига".

"Једини наратив који је преостао Западу је су лажи. Невоља је што се тај политички естаблишмент временом толико удаљио од реалности и он сад живи у сопственим лажима", наглашава Љепојевић.

"Ту се сада афирмишу људи који су не само креатори него и извршиоци тих лажи каква је Кернс", додаје.

Каже да је Западни свет још огромна сила, зато што се они представљају таквима и имају медије уз себе, али како додаје, у реалности то није баш тако.

"Она лично нема никакав углед, она је два пута била на изборима за посланике и изгубила изборе", подсетио је.

"Онда је дошла та 2019. када је била велика еуфорија са Борисом Џонсоном који је могао било кога да постави, постоје тзв. сигурна места, а њено је апсолутно сигурно", објашњава Љепојевић.

"Кернс блиска са Џонсоновом супругом"

Кернс је очигледно врло блиска са садашњом супругом Бориса Џонсона, која је такође из тих комисија за комуникацију и која је такође део тог тима.

"У Сирији, она је углавном радила са белим шлемовима, који су били један модел обмане и на крају су тог човека који је био оснивач, вероватно убили, јер је дошао у ситуацију да му се то више не ради", рекао је Љепојевић.

Други један пројекат који је она водила је пројекат који је највише лажи пласирао у Великој Британији.

"То је неки Комитет за људска права у Сирији. Наравно испоставило се да тај Комитет уопште не постоји, то је један човек, један мигрант из Сирије, који седи у кући цео дан, њега су користили да се пласирају те лажи из овог тима где је Била Алиша", испричао је Љепојевић.

Говорећи о томе како раде обавештајне службе у Великој Британији и да ли можда Кернс ради за њу, Љепојевић је рекао да они раде преко сарадничке мреже, а да је први круг сарадничке мреже државна управа.

"У британској обавештајној служби (МИ6) ради 600 људи, то није ништа у односу на цео свет. Систем је у мрежи сарадника, наравно и ти сарадници се обештећују на овај или онај начин, тако да ја не мислим да је она ту", рекао је, додајући да постоји закон који забрањује посланицима парламента да се користе у обавештајним пословима или да имају директне везе.

Каже да је деструкција ушла и у парламент и да већина њих тамо уопште нису представници оних који су их изабрали, него то су најобичнији лобисти и да зависи за кога лобирају.

"Углавном су то лобисти на линији америчке политике. Најбоље се то види у време брегзита када су у парламенту кочили доношење закона о Брегзиту и када су били најагресивније против Брегзита управо посланици чије су изборне јединице масовно гласале за Брегзит, кога оне представљају?", запитао се.

"Та се пракса наставила, био је велики ентузијазам када су били ванредни избори 2019. који су озваничили Брегзит, међутим Борис Џонсон није искористио ту шансу да промени нешто, да доведе у ред, напротив, то је постало још горе", оценио је.

Одлазак Џонсона са власти

На констатацију ауторке "Релативизације" да је Џонсон морао да оде са власти јер је током короне поставио правила којих се он сам није придржавао, да људи нису могли да посете старе родитеље, а он је правио журке.

Љепојевић каже да у Енглеској никад није онако како се каже, додајући да је на журки био и садашњи премијер.

"Због укупне ситуације треба прикрити модел који је примењен и за који је крив Борис Џонсон. Он јесте крив али није једини крив", истакао је.

Смајловић подсећа да председница спољнополитичког одбора те земље Кернс каже да се још увек Британија није довољно разишла са западном политиком и каже "дајте да напустимо политику Брисела и Вашингтона према Србији, ми можемо да их натерамо да је промене", па саговорнику поставља питање да ли је то њена лична амбиција или ће се испоставити да је то план некога унутар владе а да она само то говори.

"То је сада поуздано тешко рећи. Оно што могу да кажем као нека врста инсајдера политике Велике Британије, ја мислим да о томе нико није расправљао на нивоу владе и да је она само гласноговорник једне групе која је повезана и са Американцима, не са њеном владом, него том групом унутар америчке администрације", објаснио је Љепојевић, додајући да она сада треба да се додвори и оном делу јавности који хоће да Британија буде самостална.

Како наглашава, Британија нема никакав утицај на америчку политику.

"Британија воли да одржава привид утицаја, међутим чак је и Америка преко 'Блумберга' пре пар месеци морала да да озбиљно признање или упозорење да Велика Британија је једна од оних земаља која нема битан утицај у свету", истакао је.

На питање Смајловић, да ли то значи да не треба да се плашимо Алише Кернс, Љепојевић каже да он мисли да иначе не треба да је се плашимо, али да би требало имати на уму да постоји један круг унутар администрација и Америке и Велике Британије који размишља на такав начин.

Каже и да ова њена прича покушава да спаси актуелну власт у Приштини, "јер очигледно да постоји једна јака струја на нивоу влада и у САД и у Британији да ова власт у Приштини треба да оде".

Ауторка "Релативизације" подсећа да је Кернс измислила причу како Србија има терористичке ћелије на КиМ, да снабдева оружјем те терористичке ћелије тако што СПЦ шверцује у манастире и цркве то оружје па га шаље даље.

Подсећа и да није прошло ни и 24 сата и КФОР је демантовао ту њену тврдњу, а британски амбасадор у Приштини је врло оштро то демантовао и рекао да Кернс нема приступ никаквим обавештајним подацима у власти, те да њихов систем тако не функционише.

Љепојевић на то каже да верује у то што је рекао британски амбасадор јер је то начин и систем.

"Она је председник комитета за спољну политику, међутим у парламенту има супертајни комитет за обавештајни рад и безбедност, е тај комитет има увид у много тога, а не она, тако да је то потпуно тачно", објаснио је.

"То значи да ипак унутар британске администрације постоји једно велико незадовољство деловаља разних као што је она. То је пре свега сведочаноство о хаосу британске политике", рекао је Љепојевић, додајући  да су то такве лажи које увлаче и друге званичне структуре Велике Британије и да је зато амбасадор реаговао.

image