Србија и Балкан

Ђукановић: Решење кризе је у изборима; Билчик: Црногорска влада изгубила легитимитет

Парламентарна криза и даље дрма црногорску политичку сцену
Ђукановић: Решење кризе је у изборима; Билчик: Црногорска влада изгубила легитимитет© Wang Ying

Председник Црне Горе Мило Ђукановић оценио је последња дешавања у Парламенту као "озбиљну деструкцију којом се Црна Гора све више гура у статус економски неодрживе и нефункционалне државе".

Он је, током сусрета са директором Фондације Конрад Аденауер Јаковом Девчићем, истакао да је Црна Гора реално пред ванредним парламентарним изборима који, како је навео, треба да доведу до формирања одговорне политичке Владе у циљу повратка пуне функционалности земље.

"Председник је упознао директора Фондације са актуелним приликама у земљи уз констатацију да је услед неодговорног односа последње Владе Црна Гора пропустила шансу да оствари прогрес на европском путу у периоду наглашеног ентузијазма Брисела и других европских центара за политику проширења", наводи се у саопштењу црногорског Председништва.

Ђукановић је јуче разговарао и са послаником Европског парламента Владимиром Билчиком о, како је написао на Твитеру, "проналажењу решења за институционалну и политичку кризу у земљи". 

"Неопходна је јасна порука подршке проевропској политици Црне Горе за успостављање политичке стабилности и функционалности земље. Европски партнери блиско прате сва дешавања у Црној Гори, која захтијевају јасан и неодложан одговор. Неопходан је дијалог и компромис између политичких актера који дијеле европске вриједности. Европски парламент је спреман да помогне и олакша културу политичког дијалога у земљи", наводи се у твиту Ђукановића.

Владимир Билчик је оценио да је "црногорска влада изгубила легитимитет", говорећи на конференцији за штампу Скупштине грађана у организацији Скупштине Црне Горе и Европског парламента.

"Нема поверења у Владу, а морају се донети одређене одлуке. Црној Гори је потребна политичка влада", поручио је Билчик.

Он је истакао да Европа пажљиво посматра све шта се дешава у Црној Гори и да исказују бојазан поводом политичке будућности те земље.

"Постоје два начина да се изађе из кризе у Црној Гори, кроз већину у Скупштини или кроз изборе. Али гледајући број покушаја налажења решења кроз Скупштину, верујем да је избор за излазак из кризе ипак кроз изборе", рекао је Билчик.

"У овом тренутку бићу искрен - веома сам забринут за ситуацију у Црној Гори, зато што видим да је осетљива основа ваше земље, уставни темељи, политички темељи, економски темељи, су угрожени и доведени у питање. Зато је важно да ангажујемо грађане. Овде сам зато што ми је стало. Ја сам пријатељ европске, демократске Црне Горе. Желим да видим да европска и демократска Црна Гора напредује, зато сам овде. Желим да вас охрабрим да изађете из ове кризе, европске институције вас посматрају", закључио је Билчик.

image