Србија и Балкан

Српска листа: Приштински полицајци упали у зграду у којој су просторије Канцеларије за КиМ

Међународна заједница мора најхитније да заустави акције којима се угрожава мир на северу Косова и Метохије и спречи Аљбина Куртија и његове послушнике да протерају Србе, наводе из Српске листе
Српска листа: Приштински полицајци упали у зграду у којој су просторије Канцеларије за КиМwww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Општински инспектори општине Северна Митровица данас су од радника, који у згради у Бошњачкој махали раде у установама које припадају Републици Србији, тражили документа на основу којих се ове институције налазе у овој згради.

Тим поводом реаговала је Српска листа која у саопштењу наводи да је ово наставак малтретирања Срба од стране Аљбина Куртија.

"Данас је на захтев нелегалног, нелегитимног и лажног градоначелника Северне Митровице који је освојио три одсто гласова, група полицајаца и општинских инспектора ушла у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Покрајинског Фонда за пензијско и инвалидско осигурање као и Косовско-митровачког управног округа у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, и том приликом питали на основу ког документа се ове институције налазе у тој згради, јер је по њиховом она у власништву општине, те су запосленима рекли да имају наредбу да 'ослободе' тај и све друге објекте који су у власништву општине, те да ће поново доћи у понедељак", пише у саопштењу Српске листе.

Према њиховим речима, ово је само наставак понашања у ком приштинске власти зграде институција Републике Србије сматрају својим.

"Ово је очигледно почетак даљег малтретирања грађана јер се на списку објеката које косовске институције сматрају својим налазе и зграде у којима су смештени болница, дом здравља, школе, факултети, универзитет… Ова претња је апсолутно део плана протеривања свега српског са Косова и Метохије, одузимања права на рад грађанима али и и онемогућавање пружања услуга грађанима на Косову и Метохији свих националности који опстају захваљујући подршци државе Србије преко надлежних институција", додају из Српске листе.

Они наводе да су о овоме обавештени Мирослав Лајчак, главни преговарач у дијалогу Београда и Приштине, као и други међународни представници.

"О овом, али и о осталим акцијама упереним против српског народа, обавештени су главни преговарач Европске уније Мирослав Лајчак и други међународни представници, али за сада нажалост нема реакције. Међународна заједница мора најхитније да заустави акције којима се угрожава мир на северу Косова и Метохије и спречи Куртија и његове послушнике да протерају Србе са Косова и Метохије. Међународна заједница, пре свега Европска унија мора јасно да се огласи и каже да ли је ово акција која значи деескалацију, јер српски народ сматра да је то додатна ескалација на терену", закључује се у саопштењу Српске листе.

image