Србија и Балкан

Након Куртијевих изјава: Још два српска полицајца напустила "косовску" полицију

Извори "Индексонлајн" тврде да се у наредних недељу дана очекује да сви полицајци који су на функцијe постављени у јулу поднесу оставке
Након Куртијевих изјава: Још два српска полицајца напустила "косовску" полицијуwww.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

Још два српска полицајца су дала отказ у полицији такозваног Косова, објавио је приштински "Индексонлајн".

Они су поднели оставке због изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који је рекао да је косовска полиција наследница такозване Ослободилачке војске Косова, наводи приштински портал.

Јуче је објављено да су седморица нових припадника косовске полиције из редова српске заједнице поднела оставке - четворица у Лепосавићу, двојица у Звечану и један у Митровици.

Извори "Индексонлајн" тврде да се у наредних недељу дана очекује да сви полицајци који су на функцијe постављени у јулу поднесу оставке.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић раније је поручио да Београд не притиска Србе да доносе одлуке о томе где ће радити, нити како ће живети, али да је извесно да Срби на северу косовску полицију доживљавају као окупаторску силу у којој не желе да раде против свог народа.

"Србима на Косову и Метохији још одзвањају речи Аљбина Куртија да је косовска полиција наставак и наследник терористичке тзв. ОВК и зато никога не треба да чуди да Срби не желе да раде у Куртијевим институцијама. Добро је познато да је Курти желео и да се на бројним адресама хвалио како ће да 'попуни безбедносни вакуум на северу', ангажујући себи подобне Србе и агитаторе, али су му Срби још једном одговорили да неће ни њега, ни његову тзв. Косовску полицију", навео је Петковић у одговору председници привремених приштинских институција Вјоси Османи која тврди да су оставке "директан резултат сталних претњи и застрашивања која долазе из Србије".

image