Србија и Балкан

Спрега власти и организованог криминала на "Косову": Све Куртијеве "главобоље"

"Да би неко продао 11.300 таблета екстазија, подразумева да на 'Косову' постоји лабораторија за производњу ове дроге. За то је потребна подршка Министарства унутрашњих послова, косовске обавештајне агенције и премијера", сматра председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша
Спрега власти и организованог криминала на "Косову": Све Куртијеве "главобоље"Getty © Omer Messinger

Док је био у опозицији, лидер ултранационалистичког покрета Самоопредељење Аљбин Курти обећавао је да ће се обрачунати са криминалом и корупцијом. Те пароле су биле његов главни адут, уз подразумевани обрачун са косметским Србима, пише "Политика". 

У међувремену, нанизале су се бројне афере Куртијеве власти, од којих је врхунац недавно хапшење одборника Самоопредељења и још четири особе са 11.000 таблета екстазија. 

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша каже за лист да је Куртијевим доласком на власт у Приштини албанско друштво додатно криминализовано.

"Он стално говори да су Срби заправо криминалци, а не води рачуна о ономе што се догађа у његовој партији", наводи Бериша. 

Под маском борбе против криминала и корупције, Курти је почео да се обрачунава с голоруким српским народом, што му је донело подршку екстремно оријентисаног албанског бирачког тела. Међутим, спрегу његове власти и организованог криминала све му је теже да сакрије, оцењује "Политика".

"Да би неко продао 11.300 таблета екстазија, подразумева да на 'Косову' постоји лабораторија за производњу ове дроге. За то је потребна подршка Министарства унутрашњих послова, косовске обавештајне агенције и премијера", истиче Бериша. 

Он објашњава да је албанско приморје, због гостију из дијаспоре, у овом тренутку добро тржиште за продају наркотика, те да је "Косово" најорганизованије када је у питању продаја наркотика. 

Додаје и да је све што се дешава повезано са изборима на северу КиМ, које Курти "по сваку цену жели да избегне".

Американци му неће дозволити да води следећу владу

Оставка приштинског министра одбране, затим афера са амбасадором "Косова" у Хрватској Мартином Беришом око енергетике, па афера са зејтином и брашном који нису стигли из Пољске... само су неки од проблема који приштинском премијеру задају главобољу.

Да Курти покушава да "исплива на све начине", сматра и Душан Јањић из Форума за етничке односе.

"Влада 'Косова' је у кризи, унутрашње анкете показују да је опозиција све јача, па Курти покушава да се одржава на власти перцепцијом да је незаобилазан играч. Уједно показује и да апсолутно нема намеру да реши ситуацију на северу КиМ", каже Јањић за "Блиц".

Свим овим поступцима, по његовом мишљењу, Курти купује време.

"Уверен сам да му Американци неће дозволити да води следећу владу, ма колико гласова освојио", наводи Јањић.

Куртијеви наступи су популистички и покушава њима да прикрије неуспехе у влади, сматра аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли.

"Налази се на удару свих медија, цивилног друштва и опозиције због бројних афера које тресу 'Косово, а и због уведених санкција ЕУ против 'Косова', па је желео посетом у Македонији да прикрије афере", истиче Шехоли за "Блиц", додајући да "Курти није, нити може да буде премијер свих Албанаца". 

image