Србија и Балкан

Вучић: Каква год времена била, Срби на КиМ и у Српској ће увек моћи да рачунају на Србију (ВИДЕО)

Председник је истакао да Србија први пут након дуго времена не учествује у неком сукобу у Европи
Вучић: Каква год времена била, Срби на КиМ и у Српској ће увек моћи да рачунају на Србију (ВИДЕО)© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Сентандреји да Србија никада неће одустати од подршке својим сународницима који живе изван матице.

"Данас се суочавамо са бројним проблемима на КиМ; неки хоће да протерају наш народ са вековних огњишта, да српског имена и презимена на КиМ не буде. Нама су везали руке, али и тако успевамо да сачувамо наш народ и наше светиње колико год је могуће", рекао је председник Вучић након састанка са епископом будимским Лукијаном.

Вучић је овом приликом одликован орденом Епархије будимске првог реда. Церемонији одликовања присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Он је истакао да у Републици Српској није много лакше, али да се нада да ће и они имати снаге.

"Каква год времена била, на Републику Србију увек ће моћи да рачуна наш народ на КиМ и у Српској", рекао је Вучић.  

Како је истакао, Србија први пут након дуго времена не учествује у неком сукобу у Европи.

"Први пут у Европи и свету, ратују на овај или онај начин, а ми се трудимо да не будемо ти који ће да губе своју децу и зато тражимо мир, баш као и наши мађарски домаћини. Желимо мир у Украјини што је могуће пре, и надам се да ћемо то у скорије време и да дочекамо", рекао је председник Србије.

Вучић је напоменуо да односи Срба и Мађара никада нису бољи, и да је за то заслужан премијер Мађарске Виктор Орбан.

"Желим да кажем да је данас у Мађарској свима нама много лакше да нешто учинимо зато што имамо искрене домаћине у Будимпешти, и ту све заслуге би требало да добије председник Владе Мађарске Виктор Орбан, који је имао жељу и визију да заједно са нама Србима изгради другачију будућност", истакао је Вучић.

Сан епархије постао стварност

Епископ будимски Лукијан изјавио је да је сан свештенства, монаштва и верника те епархије да матица брине о својим светињама и свом народу, постао стварност захваљући председнику Србије Александру Вучићу коме је данас из тог разлога уручен орден Епархије првог реда.

"Захваљујући председниче вама тај сан је постао јава. Много значи ваш пут у мисији мира", рекао је владика који је данас председнику уручио орден за посебне заслуге и старање о Епархији будумској и СПЦ у целини као и за подршку српском народу у Мађарској у напорима за одржање верског и националног идентитета.

Додао је да за српски народ у Мађарској али и Мађаре у Србији много значе добри односи двеју земља, и да они за све престављају велико олакшање.

"Брига матице о нама може се видети. И на сваком кораку човек се може уверити у то, почевши овде од Сентандреје па надаље. Зато смо свечаност уприличили на овај светли празник и уочи празника мађарског, апостолског краља Светог Иштвана, који је Мађаре увео у породицу хришћана", рекао је он.

Орден Епархије будимске првог реда

Орден Епархије будимске првог реда установљен је и обновљен поводом великих заслуга председника Вучића за српски народ у Мађарској и Румунији и његовог личног доприноса и доприноса српске државе за наш народ у дијаспори.

То су предложили Српска православна црква и епископ Будимски, а епископ Лукијан одлучио је да се председнику Вучићу орден на ленти додели баш данас на Преображење у Преображењском храму СПЦ који је један од четири очувана храма у Сент Андреји.

Касније, председник Вучић ће присуствовати церемонији отварања Светског првенства у атлетици - "Будимпешта 2023" у Националном атлетском центру, где ће га дочекати председница Мађарске Каталин Новак.

Додик одликовао епископа будимског Лукијана

Председник Републике Српске Милорад Додик одликовао је данас у Сентандреји епископа будимског Лукијана орденом Републике Српске на ленти за значајан допринос у ширењу православне религије, учвршћивању духовности и пружању несебичне подршке свом народу свуда у свету.

Додик је додао да је председник Србије Александар Вучић достојан да носи орден Епархије будимске првог реда који је данас примио јер модернизује и диже Србију, али је и осигурао добре односе Мађарске и Србије, а тиме и Републике Српске са Мађарском.

Он је честитао славу епископу будимском Лукијану и Преображењској цркви која обележава овај празник.

Председник Републике Српске је на платформи "X" ("Твитер") навео да је поносан што данас на позив епископа Лукијана присуствује прослави великог православног празника Преображења.

"Имам посебну част да сам кум крсне славе коју обиљежава Преображењска црква у Сентандреји, а крсној слави присуствује председник Србије", написао је Додик.

Епископ Лукијан је прошле године одликовао председника Репубике Српске орденом Епархије будимске првог реда за допринос очувању српских интереса и веза, а истим орденом данас је одликовао председника Србије Александра Вучића.

image