Србија и Балкан

Ево и Енглеза: Да ли је Вучић балкански Дон Корлеоне или једина нада за споразум о "Косову"?

Британски лист објавио је два текста о председнику Србије, у којима га оптужује због блискости с Русијом, одбијања признавања независности "Косова" и наводних веза с навијачима
Ево и Енглеза: Да ли је Вучић балкански Дон Корлеоне или једина нада за споразум о "Косову"?© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Америчке и европске дипломате, виде српког председника Александра Вучића као једину личност која може да убеди Србе "да коегзистирају са бившом покрајином Косово" - па зато трпе његово "вређање Запада, подгревање српског шовинизма и додворавање председнику Путину", пише британски "Тајмс" о председнику Александру Вучићу, придружујући се тако низу светских медија који ових дана воде кампању против српског лидера.

Док Вучића, како наводе Британци, једни оптужују да је убио српску демократију и уортачио се с криминалцима, често га, додаје се, исти ти скептици виде и као једину наду за стабилност Балкана.

"Он је Капоне и Дон Вито Корлеоне у једном", представио је српског председника британском читалаштву ДС-ов посланик Срђан Миливојевић.

Подсећајући на Вучићево одбијање да призна независност самопроглашеног "Косова", лист својим читаоцима пише и о напетој ситуацији која у последње време влада на северу јужне српске покрајине.

Упркос томе што је, како кажу, председница британског Комитета за спољне послове Алиша Кернс "изразила своје сумње у вези са Вучићем" прошлог месеца у отвореном писму које је потписало 56 парламентараца из Европе и САД, српски председник је, како "Тајмс" тврди ипак "човек кога Запад жели да нормализује односе са Косовом". 

Кернсова је, наиме, за Вучића рекла да је иредентиста (тражи повратак изгубљене територије) и указала на његово одбијање да у марту да потпише споразум о "Косову" уз посредовање САД и ЕУ, када се нашалио да има страшне болове у десној руци и да очекује да ће они потрајати четири године.

Добродушна Алиса попут сваког светског србофила каже да "не жели да казни Србију", али да с њом има проблем. Шта је, међутим, њена мука?

Повредило ју је, како открива, то што САД и ЕУ критикују одлуку "Косова" да у априлу одржи изборе у српским већинским областима, не помињући међутим, да је реч о чувеним изборима "из контејнера", на којима је гласало свега три одсто бирача.

"Косово је ударано мотком, али Србија је у септембру потписала безбедносни споразум са Москвом, послала два министра у Русију у последњих шест месеци и није санкционисала Русију, Иран или талибане. Зашто не прозивамо Србију?", ишчуђавала се Кернс, док јој је, како "Тајмс" пише, "у типично љутом стилу", Вучић поручио да се против ње води истрага како би се сазнало ко је финансира.

Антивучићевском јадиковању Кернсове придружио се и други саговорник "Тајмса" - посланик Станке слободе и правде Борко Стефановић.

"Припаднике опозиције редовно псују и вређају у парламенту и називају их државним непријатељима на владиним ТВ каналима који се финансирају државним оглашавањем", пожалио се Стефановић, додајући да је српски ТВ програм сачињен од "про-Вучићевих ТВ информативних билтена" и ријалити програма, а да Србија телевизију гледа више него било која друга земља у Европи, после Румуније.

"Тајмс" затим подсећа и на низ протеста који су организовани у Србији након две масовне пуцњаве, и оцењује их као "највећи изазов за Вучића", који је почео да се бави политиком 1990-их као министар под Слободаном Милошевићем.

Проевропски конвертит, промотер национализма

"Од ступања на дужност 2014. проевропски конвертит од 198 центиметара, Вучић, поново је склизнуо у промоцију српског национализма, прво као премијер, а затим и као председник", истиче "Тајмс", преносећи и Стефановићеве тврдње да се владајућа Српска напредна странка одржава на власти тако што прети отказима запосленима у државним компанијама, и даје радна места људима са чланском картом.

Међу саговорницима британског листа нашао се још један извор од поверења - новинар Стеван Дојчиновић који је председника оптужио за повезаност са навијачким групама. 

"Почело је тако што су хулигани коришћени као паравојне групе током рата на Балкану. Од тада им тајне службе Србије нуде заштиту када им затреба готовина", уверава Дојчиновић који се британским колегама жали и колико се често налази на насловним странама у Србији и како га оптужују да ради за ЦИА, мафију или француску обавештајну службу и да посећује садо-мазо клубове.

Главно питање за западне дипломате, наводи "Тајмс", је да ли ће Вучић "следити Путинов експанзионистички план" и наставити да се бави Балканом или се Запад на њега може ослонити да ће потписати споразум о "Косову".

Кернсова, међутим, очигледно има своје фаворите који би могли да замене Вучића, будући да је недавно сугерисала како он није једина нада за Запад, указујући на недавне протесте, који, како је рекла, "сугеришу да у Србији има много више људи који желе стабилност".

"Тајмс" подсећа и да је на страни Вучића сер Ајвори Робертс, који је био британски амбасадор у Југославији од 1994-97. и који је рекао да је фантазија и помислити да неко може заузети Вучићево место. Чак је, кажу и Наташа Кандић рекла да не види ниједног другог српског политичара који има моћ да преговара о споразуму.

Но, ни ту се није завршило британско опсесивно бављење Вучићем, јер исти лист је, само у одвојеном тексту објављеном истог дана опет писао о српском председнику, понављајући за Запад најгору његову особину - то што је близак Путинов савезник.

"Очигледно у нади да их раздвојити, Сједињене Државе и Европска унија не желе да осуде Вучићеве претње Косову, некадашњој покрајини Србије која се прогласила независном државом 2008. године. Вучић се стога охрабрио да појача запаљиву реторику и обрачуна са домаћим критичарима док делује као канал за руски утицај", наводи се у уводнику листа.

Он, тврди се, није пријатељ Запада и његова политика представља снажну претњу стабилности у региону, а западне владе би требало да одустану од фикције да је Београд било каква конструктивна дипломатска сила.

"Србија је заиста зависна од руске нафте и није се трудила да тражи алтернативне испоруке или да се придружи санкцијама Путиновом режиму. Српске странке су бојкотовале општинске изборе које је ове године организовало Косово у четири северна подручја са већинским српским становништвом. Вучићу би било лако да смири тензије, али уместо тога он је подстакао сукобе између демонстраната и мировних снага НАТО-а", тврди лист.

Због свега тога се, кажу, појављује и "националистичко насиље", а од Вучићевих "претњи" Кернсову би морала да заштити и влада Ришија Сунака.

"Србија треба да поштује суверенитет Косова, а Вучића треба натерати да бира између Путинове руке и одбране цивилизованих норми. Праведни рат за самоодбрану Украјине захтева савезнике, а не деклариране неутралне као што је господин Вучић који су у пракси на погрешној страни", закључује "Тајмс".

image