Дрецун: Потребна истинска деескалација на КиМ, Куртијеви потези су само привид

Намера водећих западних држава и Европске уније је да се што пре настави дијалог, како би се створили услови за појачање притиска на Београд да имплементира оно што Запад сматра споразумом, а што је за нас само предлог споразума, јер две проблематичне тачке Београд не може прихватити ни по коју цену, рекао је председник скупштинског одбора за КиМ

Председник скупштинског одбора за Косову и Метохију Милован Дрецун оценио је да је за стварање услова за наставак дијалога Београда и Приштине неопходна истинска деескалација ситуације на северу Косова и Метохије.

Дрецун је у интервјуу за ТВ "Блиц" истакао и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ствара само привид деескалације, и да апсолутно не намерава да стање врати на претходну ситуацију, која је била пре изласка Срба из институција.

Како оцењује, намера водећих западних држава и Европске уније је да се што пре настави дијалог, како би се створили услови за појачање притиска на Београд да имплементира оно што Запад сматра споразумом, а што је, како наводи, за нас само предлог споразума, јер две проблематичне тачке Београд не може прихватити ни по коју цену.

"Очекујем да ће цела прича око наставка дијалога сада бити преусмерена у један веома, веома снажан, у неким аспектима и бруталан притисак на Београд да прихвати да имплементира оно што се од њега тражи тим ЕУ предлогом, а то су оне две тачке: да односе са Приштином градимо на принципима територијалног интегритета и суверенитета и што је де факто признање и друго, чланство Косова у међународним организацијама. Дакле, мислим да тај дијалог, ако се настави оваква атмосфера, нема никакву перспективу", рекао је Дрецун.

Он сматра да је могуће створити услове за деескалацију али да Приштина неће то учинити јер, како наводи, Запад неће бити спреман да примени било какве озбиљније мере како би Приштину на то натерао.

Дрецун је истакао да ни један услов Срба није испуњен, те да због тога Срби напуштају институције привремене самоуправе. Напомиње такође да је Курти повукао два пута по 25 одсто полицајаца са севера, али да их "нико није бројао."

"И сад ће бити, ево Курти је повукао полицајце, извукао их је из зграда општина. Заборавља се при том кључни разлог због којег се све ово дешава, а то је присуство те полиције на северу КиМ. То је захтев који Курти неће испунити, неће их повући", изјавио је Дрецун.

Није случајно што је Турска добила команду над Кфором

Председник скупштинског одбора за Косову и Метохију сматра да Турска са "неоосманистичким" идејама настоји да обнови утицај у региону, напоменувши да је то једна од најзначајнијих држава која пружа подршку "Косову" и која наоружава ту тзв. косовску војску.

"Турска, САД, Велика Британија, Немачка – то су кључне земље не само за наоружавање Косова, него и за обуку. Турска ће наставити такву политику максималне подршке јачању самопрокламоване независности и посебно формирању тих оружаних снага. Нимало није случајно што је Турска добила команданта Кфора и што Турска има најбројнији контигент у саставу Кфора", рекао је Дрецун.

Он сматра да Анкара неће променити приступ "Косову", те да стварање и оснаживање тзв. косовске војске води ка дестабилизацији региона, али и ка "завршавању пројекта Велике Албаније."

"Кључни камен темељац за велику Албанију је постављен – то је једнострано проглашена независност Косова и свако ко подржава независно Косово заправо подржава концепт велике Албаније. Илузија је мислити да се Косово када би постало чланица УН не би ујединило са Албанијом, тада би сва врата за то била отворена. И онда више нико не би успео да сачува ни Северну Македонију", рекао је Дрецун.

Коментаришући предстојећи сусрет председника Србије Александра Вучића са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у Будимпешти, Дрецун напомиње да би Србија и Турска могле да нађу заједнички именитељ на економском плану, истакавши да много турских компанија ради у Србији.

"То су добре компаније и запошљавају велики број људи. И то је начин да се унапреде билатерални односи, али мислим да је Турска овде направила огроман корак уназад тако што је дала једно моћно, офанзивно средство тој војсци Косова", закључио је он.