Србија и Балкан

Судије у БиХ одбиле да глуме у представи чији су редитељи немачки туриста Шмит и амбасадор САД Марфи

Суд БиХ вратио је Тужилаштву БиХ на дораду оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, пренео је портал "Независне", а суд потврдио
Судије у БиХ одбиле да глуме у представи чији су редитељи немачки туриста Шмит и амбасадор САД Марфи© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да слање на дораду оптужнице против њега и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића показује колико је несређено стање у тужилаштву и Суду БиХ и поручио да би тужилац требало да буде позван на одговорност.

Он је на конференцији за новинаре навео је да је тужилац "очигледно неодговоран".

"Зар није довољно да неко позове на одговорност тужиоца", упитао је Додик, и истакао да је већина тужилаца одбила да ради на овом случају.

Додао је и да "све говори о томе да је ово снажно паковање".

Поновио је и да "туриста у БиХ" Кристијан Шмит не може да доноси никакве законе, као и да је у РС све рађено у складу са Уставом и законом. 

Додао је да нигде у свету не може да се деси да неко каже да идете у затвор ако не поштујете "високог представника".

"Ја ћу и даље бити председник Републике Срспке, а он (Мајкл Марфи) неће бити амерички амбасадор у БиХ и то ће се десити брзо", рекао је Додик.

Истакао је да је Марфи једини подржао Кристија Шмита да наметне накарадни закон.

"Невероватно је да је медијска заједница остала глува на тако нешто. Да неки странац може да дође и да каже, ако ме не погледаш лепо, ако не сијаш од љубави према мени - идеш у затвор", истакао је Додик.

Такође, додао је да је спреман да поднесе жртву за Републику Српску, али да Српску неће дати и да ће се за њу борити.

"Цурење" информација и враћање оптужнице против Додика и Лукића на дораду говори о кредибилитету Суда и Тужилаштва БиХ, поручила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Подвукла је да је оптужница класичан политички прогон неистомишљеника.

"Како је могуће да медији добијају информације пре него стране у одређеним случајевима? То говори о кредибилитету тих институција", навела је Цвијановићева, истичући да је Српска стабилна.

Суд Босне и Херцеговине вратио је Тужилаштву БиХ на дораду оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, јер Тужилаштво није прецизирало које је кривично дело почињено, као и каква је веза између онога за шта се терети Додик, и онога за шта се терети Лукић, пренео је портал "Независне", а из суда су то потврдили. 

"Било који иоле објективан и професионалан судија не може себи да дозволи да учествује у режираним политичким процесима против председника Републике Српске", изјавила је члан Председништва СНСД-а Сања Вулић.

Вулићева је истакла да "професионалне судије Суда БиХ очигледно нису пристале да глуме у представи чији су сценаристи и редитељи немачки туриста Кристијан Шмит и амерички амбасадор Мајкл Марфи".

Она је у изјави за Срну подсетила на Шмитову изјаву из јануара 2022. године који је рекао да се "мора радити на томе да се будућност у БиХ одвија без Милорада Додика".

Она је оценила да би био невиђени апсурд да правосуђе доноси одлуке на основу музичких жеља Шмита и Марфија и да неправом одузму право грађанима да бирају, али и буду бирани.

"То би био последњи ексер у мртвачки сандук правосуђа БиХ. Тада би било сахрањено и право и правосуђе, али и будућност БиХ. То су питања о којима треба да одлучју изабрани политички представници три конститутивна народа у БиХ, а не исфрустрирани туриста који може да глуми високог представника само у сарајевској чаршији, и његов сарадник Марфи",  рекла је Вулићева.

Враћање оптужнице Тужилаштва БиХ на дораду у правном смислу јасно потврђује да су правници из Српске били попуно у праву када су рекли да такву оптужницу уопште није било могуће ни саставити, изјавио је Огњен Тадић, саветник председника Републике.

Тадић је појаснио да не постоје потребни елементи који се тичу и постојања самог закона или постојања кривичног дјела.

"Правно није могуће написати оптужницу у којој се тражи кривични прогон против некога због тога што је на основу спорних измена Кривичног закона извршених од лица које и нема функцију високог представника, наводно повредио његову вољу", истакао је он.

Према његовим речима, не треба гајити илузије да се поново неће појавити политички притисци којим ће се покушати учинити све што се може да би наставио овај процес.

Тадић је рекао да овај процес за директан циљ има покушај насилног устоличења Кристијана Шмита на позицију високог представника, за коју нема неопходну одлуку Савета безбедности УН.

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац изјавио је да је враћање на дораду оптужнице Додика и Лукића само потврда да је реч о диригованом процесу с циљем политичког притиска.

"Њихова мисија је да се Додик окарактерише као кривац, а највише од свега желе да га уклоне са политичке сцене. Јасно је да на сваки начин покушавају да дискредитују Додика и његове политике, као и да минимализују институције Републике Српске", навео је Кошарац на Инстаграму.

image