Србија и Балкан

Главни тужилац БиХ поднео кривичну пријаву због "цурења" података у јавност

Напомиње се да се та пријава односи на достављање и омогућавање неовлашћеној особи увид у садржај дописа судије за претходно саслушање, пренела је РТРС
Главни тужилац БиХ поднео кривичну пријаву због "цурења" података у јавностGetty © Sean Gallup

Главни тужилац Босне и Херцеговине, Миланко Кајганић, поднео је данас канцеларији Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) пријаву против НН тужилаца и НН судија, због неовлашћеног објављивања дописа Суда БиХ, у вези са оптужницом Тужилаштва БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

Напомиње се да се та пријава односи на достављање и омогућавање неовлашћеној особи увид у садржај дописа судије за претходно саслушање, пренела је РТРС.

Пријава се односи и на пропуштање предузимања потребних мера у циљу заштите интегритета кривичног списа и надзора над особама које имају законски приступ судским и тужилачким списима.

Тужилаштво истиче да је услед наведеног поступања и пропуштања, дошло до објављивања у медијима делова наведеног документа чиме је нарушен интегритет поступања у предмету, као и кредибилитет Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

Како је саопштено, Тужилаштво БиХ поступиће у законом предвиђеном року у складу са упутствима Суда БиХ из наведеног дописа.

Суд Босне и Херцеговине вратио је Тужилаштву БиХ на дораду оптужницу против Додика и Лукића, јер није прецизирало, које је кривично дело почињено, као и каква је веза између онога за шта се терети један, а за шта други, преноси портал "Независне".

image