Србија и Балкан

Ризикују питање принципа: Запад притиска Зеленског да призна "Косово"?

Могуће је да је самит у Атини прилика да се спроведе признање "Косова", каже некадашњи дипломата Зоран Миливојевић
Ризикују питање принципа: Запад притиска Зеленског да призна "Косово"?© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће сутра у Атини имати билатерални састанак са украјинским председником Владимиром Зеленским са којим ће разговарати о све чешћим изјавама о украјинском признању независности такозваног Косова, а некадашњи дипломата Зоран Миливојевић не искључује могућност да ће Зеленски то и учинити с обзиром да је, како сматра, под великим унутрашњим и спољним притисцима.

"Може да се деси да призна Косово на притисак западних центара моћи. Имам утисак да Зеленског притискају да призна Косово јер користе прилику да мало поправе ситуацију везано за број земаља које признају Косово тако да им је ово прилика да натерају Украјину да промени став, али онда она ризикује питање принципа, међутим мислим да то за Запад није толико важно", казао је Миливојевић за "Косово онлајн".

Наглашава да би евентуално признање Украјине био притисак према Србији да одустане од свог става.

"Али, то нема шансе што се нас тиче, ми то нећемо урадити, а Зеленски није самосталан и има и унутрашњи и спољни притисак. Проблем је што Украјина не одлучује сама о себи, чули смо и од њих из Украјине да председник одлучује о томе и могуће да је ово сада у Атини прилика да се он о томе изјасни. Имам утисак да на Украјину постоји и унутрашњи и спољашњи притисак да призна", наводи Миливојевић.

И Американци, сви на Западу који подржавају Зеленског, како каже Миливојевић, то траже и могуће да је ово у Атини прилика да се можда то и уради.

Он додаје да би то онда био притисак и на Србију, и појашњава да Запад хоће у Европи да заврши процес признавања што пре и да тиме и Србију терају да прихвати де факто признање по Охридском споразуму.

"Ништа не искључујем, велики притисак има Зеленски и унутрашњи, али и притисак ових који га подржавају, наоружавају. Ово у Атини је прилика да се призна, а то би било и у функцији притиска према нама. Ништа не искључујем, све је могуће, велики су притисци на Зеленског, а пошто је овима на Западу све важно и мало и велико, све је могуће", закључује Миливојевић.

image