Нападнута српска породица; Српски полицајци напустили Јариње и Брњак; Огласио се амбасадор Хил

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас нацији

У општинама на северу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно после последњих одлука Приштине и повлачења Срба из свих косовских институција.

У северном делу Косовске Митровице одржан је скуп код Споменика кнезу Лазару. 

Група полицајаца јуче је симболично скинула униформе косовске полиције. 

Председник Српске листе Горан Ракић истакао је да Срби напуштају све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Како су саопштили након састанка, одлуке остају на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме и међународно јавно право, тј. док не повуче једнострану одлуку о пререгистрацији таблица и не формира Заједницу српских општина.

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности поводом најновијих дешавања и потеза Приштине.

Све о дешавањима на Косову и Метохији могли сте да пратите уживо уз РТ Балкан.

6. нов 2022 • 21:02

Бачен молотовљев коктел на српску кућу

Још један инцидент догодио се на териротији Косова и Метохије.

Наиме, на кућу Трајковића, у селу Кишница, која се налази надомак Грачанице бачен је молотовљев коктел.

Хил: "Kосово" да поштује обавезе, Срби да се врате у институције

Амбасадор САД у Србији Kристофер Хил изјавио је данас да се САД придружују ЕУ у позиву тзв. косовским властима да без одлагања поштују обавезе, што значи да се одмах продужи процес за пререгистрацију возила и обустави свака казнена мера против власника KМ таблица док стране у оквиру дијалога не реше питање регистарских таблица.

Хил у одовору на упит Н1 навео да то такође значи и "одмах отпочети преговоре о оснивању Заједнице српских општина, што је обавезујућа правна обавеза за Kосово".

Оценио је да континуирани неуспех Приштине да спроведе ту обавезу подрива принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету Приштине.

Хил је оценио да повлачење Срба из косовских институција није решење за тренутне спорове и да има потенцијал да даље ескалира тензије на терену.

"Сједињене Државе се стога придружују ЕУ у позиву Србији и представницима косовских Срба да поштују своје обавезе из дијалога и врате се у косовске институције својим дужностима, укључујући полицију, правосуђе и локалне администрације", навео је Хил.

Српски полицајци напустили и административне прелазе Јариње и Брњак

Српски полицајци предали су данас оставке у косовској полицији и на административним прелазима Јариње и Брњак.

Оставке су предали и српски полицајци у центру за контролу и надзор границе Лепосавић, који се налази на Јарињу, на око 500 метара од самог административног прелаза, преноси Танјуг.

Претходно је више од 300 српских полицајаца предало оставке и раздужило униформе у полицијској станици у северном делу Kосовске Митровице.

Петковић: Срби показали да не желе Kуртијеву лажну дрзаву

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су Срби на данашњем скупу у северном делу Kосовске Митровице свима јасно ставили до знања да не желе Kуртијеву лажну државу на северу.

Петковић је на Твитеру, реагујући на тврдњу Бљерима Веље, шефа кабинета председнице привремених приштинских институција, да се локални Срби нису масовно придружили протесту у Kосовској Митровици, истакао да сва пропаганда Веље узалуд покушава да сакрије чињеницу да је данашњи скуп у Kосовској Митровици био величанствен.

"Сва пропаганда Бљерима Веље узалуд покушава да сакрије чињеницу да је данашњи скуп у KМ био величанствен. Срби су данас свима јасно ставили до знања да не желе Kуртијеву лажну државу на северу", написао је Петковић.

Брнабић: Срби траже само пуну примену Бриселског споразума

Премијерка Србије Ана Брнабић је подсетила међународну заједницу да Срби који су се данас окупили у Северној Митровици не траже ништа више и ништа мање него пуну примену Бриселског споразума, потписаног пре скоро 10 година.

"Да подсетим, опет, међународну заједницу и све оне који покушавају да подметну лажне информације, бруталне лажи и клевете Србима на Косову, председнику Србије и Влади у Београду, шта траже Срби. Они једноставно траже пуну примену Бриселског споразума, потписаног пре скоро 10 година (!) 19. априла 2013. године, као Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа Београда и Приштине. Ништа више и ништа мање", навела је Брнабић на Твитеру.

Премијерка Србије је рекла да Бриселски споразум има само 15 чланова, од тога, шест предвиђа оснивање Заједнице српских општина.

"То је било ЈЕДИНО што је Приштини требало да уради. Преостали чланови, иако су захтевали огромне уступке Београда, у потпуности су спроведени, јер желимо да сачувамо мир и радимо на стабилности", навела је Брнабић.

На брифингу: Вјоса Османи разговарала са председником Албаније

Председник Албаније Бајрам Бегај је у телефонском разговору са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи изразио забринутост због ситуације на северу Косова после одлуке представника Срба да напусте "косовске" институције, написао је он  на Твитеру.

"Данас сам имао телефонски разговор са председницом Вјосом Османи. Упознат сам са напетом ситуацијом на северу 'Косова' и разговарали смо о иступању представника Српске листе на 'Косову' из државних институција и блокирању рада тамошњих институција. Изразио сам забринутост председници Османи и охрабрио наставак дијалога између страна, имајући у виду очување мира и стабилности и територијални интегритет Косова који гарантује КФОР", рекао је Бегај.

Курти: Ми смо у много повољнијој позицији, а то чини Београд нервозним

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говорио је о ситуацији на северу КиМ и поново је позвао Србе на северу да не напуштају институције.

"Позовите српске грађане наше земље да не напуштају институције 'Косова', да не дају оставке, да не пуштају своје послове, јер се на овај начин слаби сервис грађана. Немају никакав притисак од нас, већ љубазне апеле. Притисак долази из Београда који жели да дестабилизује 'Косово'", рекао је Курти.

Курти је оценио да је такозвано Косово у повољнијој преговарачкој позицији од Београда.

"Ми смо у много повољнијој позицији, а то чини Београд нервознијим", рекао је Курти.

У северном делу Косовске Митрвице окачене заставе Албаније и тзв. Косова

Како јављају медији, у Бошњачкој махали у северном делу Косовске Митровице, група младих људи, становника тог насеља, истакла је заставе тзв. Косова и Албаније.

Бошњачка махала је мултиетничко насеље у Северној Митровици, у којем живе Срби, Роми и косметски Албанци.

Шеф кабинета Вјосе Османи: Политички представници Срба користе се као инструмент за дестабилизацију

Шеф кабинета председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи, Бљерим Веља, саопштио је да се политички представници Срба користе као инструмент за дестабилизацију и супротстављање интеграцији "Косова".

"Ескалција Србије на северу разоткрива погрешан модел у којем полицајци, судије и тужиоци 'косовских' Срба нису везани заклетвом о професионализму и служењу локалним заједницама, али се користе као политички инструмент за дестабилизацију и супротстављање интеграцији Косова", написао је Веља на Твитеру.

Дачић: Лајчак рекао да је свима преко главе Куртија

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да му је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао да је свима у Европи преко главе Аљбина Куртија, а да су свесни да је Београд конструктиван, пренео је РТС.

"И шта ће се сада десити, хоће ли Курти добити по носу. Ако ЕУ и САД не могу да изађу на крај са Куртијем, о чему причамо? Може Европа да призна да су нас слагали да би потписали Бриселски споразум. Дошло је време да свако покаже за шта се залаже, па и ЕУ", казао је Дачић.

"Нека понуде нешто што Београд може да прихвати", поручио је Дачић.

Запаљена штала српског полицајца у Лепосавићу, огласила се "косовска" полиција

"Косовска" полиција саопштила је да је рано јутрос запаљена штала српског полицијског службеника у Доњем Крњину у општини Лепосавић.

"Око четири сата после поноћи, полиција Косова је примила информацију о паљењу, подметању пожара у објекту (штали), власништво мушкарца из српске заједнице, са пребивалиштем у Доњем Крњину Општина Лепосавић", навела је "Косовска" полиција на Фејсбуку.

Како је саопштено, полицијска јединица је изашла на лице места и предузела неопходне радње. Додаје се да полиција Косова остаје посвећена реализацији својих законских обавеза и одговорности, истрази и расветљавању тог случаја и других случајева подметања пожара који су се десили на приватним поседима.

Анкетирани учесници скупа; "Срби када је најтеже постају и најбољи"

Учесници великог народног скупа Срба са севера КиМ рекли су Танјугу да је одлука о повалчењу Срба из свих институција због кршења Бриселског споразума права одлука у право време.

Старији Митровчанин је рекао да Срби није ни требало да улазе у ове институције док се не обезбеде услови за живот и суживот.

"Срби морају да имају право на сопственој земљи, прертпели смо сператизам и сада ЕУ уводи државни терор, дозвољава да се једном домицилном народу ради овакав терор. То може сутра можда да се догоди и Руминији или Шпанији и Немачкој", рекао је он.

Мушкарац средњих година је истакао да је одлука исправна и да је показан јединствен став Срба.

"Коначно да се окупимо сви заједно око националног питања и интереса и то је добра порука како Приштини и ЕУ да Срби када је најтеже постају и најбољи", навео је он.

Његова супруга каже да је једном већ морала да оде - из Пећи и да не жели поново да иде и нагласила да је њено порекло са КиМ старо 800 година, као и да је КиМ срце Србије.

Италијански шеф дипломатије позвао Вучића и Куртија на уздржаност од једностраних акција

Потпредседник Владе Италије и министар спољних послова Антонио Тајани саопштио је да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером прибремених приштинских институција Аљбином Куртијем и да их је позвао на уздржаност и против сваке једностране акције.

"Разговарао са председником Србије Вучићем и 'косовским' премијером Куртијем, да поново потврдимо нашу снажну посвећеност стабилности на Балкану. Рачунамо на њихово руководство које позива на умереност и против једностраног деловања. Италија је водећи актер мира", навео је Тајани.

Курти се похвалио: Добар разговор са Борељом

Курти је на Твитеру навео да је обавестио шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да су до сада изречене 843 опомене возачима аутомобила са српским регистарским ознакама, а да није било ниједног инцидента или притужбе.

"Касно увече добар разговор са Жозепом Борељом. Не постоји алтернатива дијалогу и институцијама. Обавестио сам га да је полиција изрекла до сада 843 опомене возачима аутомобила са недозвољеним таблицама, нула инцидената или притужби", навео је Курти.

Од сутра више нема српских полицајаца на КиМ, раздужили униформе

Више од 300 српских полицајаца са севера Косова и Метохије раздужило је данас око 14 сати униформе "косовске" полиције у северном делу Косовске Митровице.

Они су дали отказе и раздужили униформе након јучерашње одлуке Срба са севера КиМ да се повуку из свих привремених приштинских институција због најнових потеза Приштине и кршења Бриселског споразума.

"Поднешене су оставке у косовској полицији, на северу. Од сутра више нема српских полицајаца на северу КиМ", рекао је један од полицајаца новинарима који није желео да се представи.

Он је додао да је то саопштио медијима у име свих који су данас дали оставке.

Командири и руководиоци полиције су на састанку представника Срба са севера КиМ јуче у општини Звечан пред камерама скинули своје униформе.

Куртијеви специјалци стигли на прелаз Брњак

Министар унутрашњих послова "Косова" Џеваљ Свечља дошао је у пратњи наоружаних специјалаца на административни прелаз Брњак.

Завршен скуп у Косовској Митровици уз песму "Ово је Србија"

Уз песму "Ово је Србија", док су се вијориле српске заставе, у Косовској Митровици завршен је велики скуп српског народа са севера КиМ, на којем се окупило више од 10.000 људи.

Са највећег скупа на КиМ, Срби окупљени код Споменика цару Лазару, поручили су да су ту своји на своме, да желе да остану на својим огњиштима и да желе мир и стабилност.

Горан Ракић: Доста је гажења бирселских договора и права Срба

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је данас на скупу у Косовској Митровици да Срби на КиМ желе само мир, и наставиће да се боре за своја права, за поштовање споразума мирним и демократским средствима, јер је доста угњетавања и обесправљивања српског народа на КиМ.

"Желим да вам јавно вратимо мандате, јер сте нас ви бирали, а не Приштина", рекао је Ракић окупљеним Србима.

Подсетио је да су Срби последњих годину дана ускраћени за право гласа на изборима и референдум, за слободу кретања и говора, док су политички представници под отпужбама без доказа, а цео север КиМ криминалзован.

Указао је и да су Војса Османи и Аљбин Курти, као и други лидери из Пришине, на десетине пута поновили да за њих не постоји Бриселски споразум и да неће бити Заједнице српских општина, чиме су тај споразум поништили и пљунули у лице ЕУ, која је гарант његовог спровођења.

"Ми желимо мир, мир и само мир. Не наседајте на провокације, борбу ћемо наставити мирним и демократским средствима. Ми нисмо реметилачки фактор, никоме нећемо да претимо. Само хоћемо ЗСО, да се испуне обавезе, како је договорено у Бриселу. Да се поувку све једностране одлуке које се тичу регистарских таблица", поручио је Ракић.

Радојевић: Нема предаје, настављамо даље

Дојучерашњи градоначелник северне Косовске Митровице Милан Радојевић поручио је да су много пута су покушали да сломе Србе, али нису успели, па неће ни сада, обраћајући се на скупу у том граду.

"Много пута су покушали да нас сломе, 1999, 2004, 2008, септембра прошле године… Па, нису успели. Неће ни сада, наставићемо да се боримо", поручио је Радојевић.

Истакао је и да су Срби са КиМ девет година давали шансу бриселском процесу, разговору, пружали руку помирења и дијалога.

"Молили смо све, само да нађемо било каквог саговорника у Приштини, који би нас чуо, наше проблеме и прихватио као равноправне, јер смо овде своји на своме. Нисмо успели. Јутрос смо поднели званичне оставке, али наша борба није престала. Наставља се у другом облику. Нема предаје, настављамо даље", поручио је Радојевић.

Мајор полиције Ненад Ђурић: Пробудили смо се из лажног сна

Полицијски мајор Ненад Ђурић, који је први раздужио униформу, не желећи да спроводи политичке одлуке привремених приштинских институција, обратио се окупљенима на скупу у Митровици.

"Славни мој, и напаћени роде, стајати данас пред вама није смао велика част, већ привилегија, која се огледа у делима наших предака и очима наше деце. Ја испред себе данас видим највеће поље божурова славних и најлепше пупуољке са тврдим кореном, дубоко усађене у земљу, не снова и легенди, већ земљу духовног и стварног постојања. Спавали смо и сањали дуго година, верујући у јаву, коју ће нам неко други креирати. Одједном се тргнусмо и, ево, пробудили смо се из лажног сна и и видели да наша судбина није у туђим, већ у нашим рукама", навео је Ђурић. 

Он је закључио да Срби са КиМ другу земљу осим српске земље на КиМ немају. 

Судија Стевановић: Бриселски споразум је толико урушен, да је постао мртво слово на папиру

Судија Љиљана Стевановић, која се и сама нашла на удару приштинских институција због лојалности Србији, рекла је да су све судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система. 

Она је објаснила да су правници морали напусити правосудне институције, будући да је "Бриселски споразум толико урушен, да је постао мртво слово на папиру".

"Ми у томе, као највећи легалисти на овим просторима, једноставно више нисмо могли да учествујемо", казала је Стевановићева.

Како је нагласила, одлука о иступању из правосудних институција била је једногласна.

"Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа", рекла је Стевановићева.

На најмасовнијем скупу Срба на КиМ од 1999. године од деце до најстаријих грађана

На овом величанственом скупу било је присутно доста деце огрнуте српским заставама, али и старијих људи, који су, упркос лошем времену, дошли на скуп да искажу своје незадовољство, али и припадност народу и држави.

Окупљени грађани носили су транспаренте "Сви смо ми Ненад Ђурић", "Доста нам је Куртијевог терора!", "Ми имамо једну државу - СРБИЈУ!",  Због наше деце - НЕМА ПРЕДАЈЕ!", "Зашто Срби немају право на слободу кретања?", "Ја сам Србин и овде је све моје", "Европо, да ли наша деца имају право на слободу" и сличне...

Др Златан Елек: Здравство је стуб опстанка и останка Срба на територији Косова и Метохије

Последње две године на удару приштинских институција биле су и здравствене установе у северном делу Косова и метохије, па се окупљенима обратио директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици др Златан Елек, који је нагласио да Србима на КиМ нема опстанка без здравства.

Уз подршку и помоћ Србије, каже Елек, Здравствени центар Косовска Митровица постао је Клиничко-болнички центар. 

"Нажалост, морам да констатујем, да се насупрот нас налазе власти такозваних привремених приштинских инстутуција, које уназад десет године, а нарочито бих апострофирао последњу годину, врше терор над нашим народом на Косову и Метохији", објаснио је др Елек.

Он је подсетио да Приштина у континуитету онемогућава Србе да се снабдевају лековима и медицинском опремом из Србије, кршећи тиме и Бриселски споразум, али и сва њихова људска права Срба. 

"Никако нећемо дозволити да нам неко одузима основно људско право - право на лечење, а кадавосузмете некоме право на лечење, одузимате му и право на живот, а право на живот основно је начело Повеље УН. Зато нећемо дозволити да нас протерају са ових простора. Ми здравствени радници бићемо увек уз наш народ, као што смо били и до сада, зато што верујемо нашем председнику и верујемо нашој држави Србији. Живела Србија", закључио је др Елек. 

Проф. др Тања Вујовић: Нама на КиМ борба је исто толико блиска и стварна као хлеб и вода

Деканица Економског факултета проф. др Тања Вујовић у име својих студената и запослених објаснила је шта за српски народ значе јаке стабилне институције на простору КиМ.

"Универзитет дели судбине свог народа. Ми, професори овог универзитета, не помишљамо да тражимо други пут, до онај који нам косовски завет налаже", рекла је Вујовић. 

Међу њеним студентима, казала је она, има многих којима треба дати одговоре на тешка питања.

"Међу нашим студентима има потомака убијених жетелаца, киднапованих, несталих и отетих Срба. Наш је задатак да тим младим људима, поред квалитетног образовања, помогнемо да нађу одговоре на питања 'Шта је смисао живота и непрестане борбе на овим просторима?'", навела је деканица.

Вујовић је казала да је Србима који живе на ким "борба исто толико блиска и стварна као хлеб и вода", а разумљива и проста "као сам живот"

" Ми се боримо знањем, памћењем, постојањем на овим просторима, боримо се трајањем, подношењем неподношљивог, боримо се протестима, неодговарањем на провокације, боримо се  голоруки, али срцем препуним према замљи која над је изнедрила. Боримо се, јер смо свесни да је то питање очувања нашег идентитета: народног, духовног, културног, хришћанског, људског. Боримо се за очување оних вечитих и непролазних, ради којих вреди живети, али ради којих вреди и умрети, ако треба. Има ли сјајнијег и величанственијег од оног које се мери борбом очувања душе народа која живи у поколењима", нагласила је проф. Вујовић и подвукла да они разумеју и поштују одлуке политичких представника да напусте све политичке и судске институције.

Грађани окупљени на великом народним скупу у Косовској Митровици

Северна Митровица не памти овакав народни скуп, пише "Косово онлајн".

Више хиљада грађана, претежно са севера Косова и Метохије, али и из свих других крајева где Срби живе на КиМ, дошло је данас код споменика кнезу Лазару у Северној Митровици.

Ректор Универзитета у Приштини: Много тога смо истрпели претходних година да бисмо данас били овде

Ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић први се обратио окупљеним грађанима.

"Данас смо овде да покажемо да исто мислимо, да кажемо 'Не' покушајима да се ограниче наша основна права: право на слободу кретања, право на образовање и што је најбитније, право на слободан живот достојан човека", рекао ја Арсић.

Он је додао да су млади људи који остају на Косову и Метохије заслужни за опстанак и трајање Универзитета.

Арсић објашњава да су, након пандемије коронавируса, сматрали да ће се живот вратити у нормалу и да ће се активности студената Универзитета одвијати управо онако како имају могућност и студенти ван Косова и Метохије.

"Учинићемо све да наша деца живе у миру, као и њихови вршњаци у другим градовима, да им пружимо најбоље могуће услове за рад и учење", рекао је Арсић. 

Он је позвао своје студенте, али и све окупљене, да не реагују на провокације, већ да остану смирени и сложни, јер једнино хладне главе, могу да превазишу оно што их очекује. 

Интонирањем химне "Боже правде" отпочео велики народни скуп у Косовској Митровици

Велики народни скуп Срба почео у Косовској Митривици интонирањем химне Србије "Боже правде" у извођењу црквеног хора "Бранислав Нушић" .

"Могу пуног срца да кажем да је данас највећи понос бити Србин и српског рода на Косову и Метохији. Баш број је знак да смо на правом путу и да само уједињени можемо све", рекла је окупљенима једна од представника Срба, а онда је интонирана химна.

Радојевић: Оставка због једностраних потеза Приштине, кршења људских права и угњетавања Срба

Милан Радојевић поднео је данас неопозиву оставку на функцију градоначелника општине Северна Митровица и навео да је разлог за подношење оставке тренутна политичка ситуација проузрокавана једностраним потезима власти у Приштини којима се, како је нагласио, угрожавају основна људска права Срба у Северној Митровици али и у осталим општинама на северу Косова.

"Констатно кршење људских права и угњетавање Срба, као и непрестано вршење притиска на српско становнишво, довела је до тога да се српска заједница на овим просторима сусреће са насилним исељавањем од стране приштинских власти. Ова оставка је резултат моје моралне обавезе према суграђанима који су ме изабрали да их представљам. Бирам да будем уз свој народ и да се борим демократским средствима за положај својих суграђана у овом недемократском друштву. Такође, осим кршења људских права Срба, дошло је и до грубог кршења Бриселског споразума, што је довело до погоршања политичко-безбедносне ситуације на територије општине коју сам водио", рекао је Радојевић. 

Пратите уживо: Велики народни скуп у Косовској Митровици

Велики народи скуп у Косовској Митровици

КФОР: Пратимо ситуацију, сарађујемо са лидерима Београда и Приштине

КФОР је, поводом ситуације на КиМ, позвао на конструктиван дијалог и поручио да прати ситуацију и блиско сарађује са лидерима Београда и Приштине, као и са међународним партнерима, како би сачувало безбедно окружење за све грађане на КиМ.

КФОР је на Инстаграму позвао све стране да решавају несугласице и разговарају о њима кроз конструктиван дијалог.

"Донесите напредак друштву! Изразите своја мишљења на миран начин и тражите компромисе", поручио је КФОР.

Заменик генералног секретара НАТО: КФОР је спреман да интервенише

Заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана огласио се на свом твитер налогу и позвао Београд и Приштину да покажу уздржаност и спрече ескалацију.

"Разговарао са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком о напетој ситуацији на северу 'Косова'. И Београд и Приштина морају да покажу уздржаност и спрече ескалацију. КФОР остаје на опрезу и спреман да интервенише у случају да стабилност буде угрожена", написао је Мирчеа на Твитеру.

Опозиција на КиМ критикује Куртија

Лидери опозиционих странака на Косову и Метохији такође су се огласили, критикујући поступке Аљбина Куртија, због чијих одлука су Срби иступили из привремених приштинских институција.

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позвао је грађане на северу КиМ да покажу удржаност и остану мирни, а не да, како је навео, "буду жртве погрешне политике".

"Што се тиче Куртија, последњи су тренуци да размислимо и прекинемо уништење земље", навео је Харадинај.

Бивши министар спољних послова Скендер Хисени оценио је да је актуелна ситуација која прети да ескалира могла да буде избегнута да се испоштовао амерички и европски захтев да се одложи примена одлуке о регистарским таблицама.

Демократски савез Косова оценио је да популистичка политика владе у Приштини доноси дугорочну штету и назадовање у међународној арени, пренела је "Коха диторе".

ДСК је у саопштењу навео да је Приштини потребно разборито руководство.

Председник Демократске партије Косова (ДПК) Мемли Краснићи навео је на Фејсбуку да је изузетно забринут због дешавања на северу КиМ и поручио да је обавеза владе да грађанима разјасни шта се дешава.

Симић: Наша држава је Србија, ми другу немамо и нећемо

Потпредседник Српске листе Игор Симић позвао је данас све Србе са Косова да дођу на скуп заказан за подне у северном делу Косовске Митровице и пошаљу поруке мира, истакавши да су оставке представника Срба у приштинским институцијама неопозиве, али и да је остављен простор да се разговара.

"Ја позивам и сада све Србе да дођу на скуп и да покажу ко је наша држава, ко је наш председник и коме ми припадамо. Наша држава је Србија, ми другу немамо и нећемо", рекао је Симић гостујући на ТВ Прва.

Симић је рекао да су Срби на Косову разочарани и неадекватним реакцијама међународне заједнице на потезе Приштине.

"ЕУ у својим анемичним саопштењима позива Приштину да формира ЗСО", казао је Симић.

Вучић разговарао са италијанским шефом дипломатије Тајанијем

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са потпредседником Владе и министром спољних послова Италије Антонијом Тајанијем, објавио је Вучић на свом Инстаграм профилу.

"Објаснио сам Антонију Тајанију ставове Србије поводом најновијег развоја ситуације на Косову и Метохији. Србија ће се, као и до сада, понашати озбиљно и одговорно, поштујући своје обавезе и опредељење да чува мир и стабилност, који Приштина угрожава својим једностраним актима и акцијама", написао је председник Србије.

ЕУ: Приштина одмах да продужи процес пререгистрације возила

Портпарол Европске уније Петер Стано позвао је приштинске власти да одмах одложе примену одлуке о регистарским таблицама и продужи процес пререгистрације, преноси данас "Албаниан пост".

Представник ЕУ је истовремено затражио од Приштине да обустави казнене акције за грађане који имају аутомобиле са српским регистарским ознакама.

"То значи моментално продужење процеса пререгистрације возила", навео је Стано.

У одговору за "Албаниан пост" он је такође казао да је одговорност на странама да обезбеде мир и уздрже се од акција које ће довести до ескалације тензија.

Повлачење српских представника из приштинских институција за портпарола ЕУ није решење за актуелне спорове, али, како је рекао, "има потенцијал за ескалацију тензија на терену".

Стано је подсетио и на обавезе приштинских институција да спроведу споразум о формирању Заједнице општина са српском већином, пренео је Косово онлајн.

Ђурић: Најновије акције владе у Приштини су антиамеричке

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да влада у Приштини најновијим "антиамеричким акцијама изазива хаос и дестабилизује европски југоисточни блок у веома критичном тренутку".

"Најновије радикалне акције косовске владе су антиамеричке, анти-ЕУ и антисрпске. Оне су и антиалбанске", истакао је Ђурић у објави на друштвеној мрежи Твитер.

Амбасадор Србије у Вашингтону је навео да "танко прикривена шовинистичка агенда доводи обичне људе у опасност".

"Моћ свима онима које угњетава ужасни приштински режим", поручио је Ðурић на Твитеру.

Градоначелници и одборници четири општине на северу КиМ формално потврдили подношење оставки

Јутрос су одржане посебне седнице скупштина у четири општине на северу Косова и Метохије на којима су градоначелници Лепосавића, Северне Митровице, Звечана и Зубиног потока и формално поднели оставке на своје функције.

На истим седницама, потом су оставке на своје мандате поднели и председници скупштина општина, као и одборници у локалним парламентима.

На овај начин, представници четири локалне самоуправе на северу КиМ кренули су у спровођење одлука и закључака који су донети на суботњем заседању политичких и институционалних представника српског народа на КиМ.

Петковић: Одлука Срба у одбрану Бриселског споразума и ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је одлука Срба да напусте све институције у Приштини до сада најодговорнији одговор српског народа на КиМ и да се на тај начин жели одбранити Бриселски споразум и формирати Заједница српских општина (ЗСО).

"Системским прогањањем нашег народа и гажењем свих споразума, Аљбин Курти је заправо сатерао у ћошак српски народ и ово је био њихов једини могући одговор. Реч је о мирном и демократском одговору српског народа који на овај начин жели да одбрани Бриселски споразум и ЗСО", рекао је Петковић за РТС.

Борељ разговарао са Вучићем и Куртијем

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је да је у суботу вече разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Борељ је на Твитеру навео да је позвао обе стране да се уздрже од било каквих једностраних акција, које би могле да доведу до даљих тензија.

Он је упозорио да недавна дешавања доводе у опасност године напорног рада у оквиру дијалога Београда и Приштине.