Србија и Балкан

Ударио Србин на Србина: Ко гуши мирне протесте на КиМ?

Ситуацију на КиМ је заоштрио и недавни потез премијера тзв. Косова Аљбина Куртија, који је у општинску зграду у Лепосавићу - грађену средствима Републике Србије - упутио десетак Срба који су прихватили сарадњу са приштинским институцијама
Ударио Србин на Србина: Ко гуши мирне протесте на КиМ?© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM

У три општине на северу КиМ - Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку ускоро се навршава три месеца откако су албански "градоначелници" уз помоћ специјалних јединица полиције Росу заузели општинске зграде, а Срби који у близини тих објеката дежурају у знак протеста, и даље не могу на своја радна места, подсећа "Политика".

Ситуацију је заоштрио и недавни потез премијера тзв. Косова Аљбина Куртија, који је у општинску зграду у Лепосавићу - грађену средствима Републике Србије - упутио десетак Срба који су прихватили сарадњу са приштинским институцијама. 

Они, на челу са Радојицом Радомировићем, већ скоро две недеље долазе "на посао".

Прво су стизали кришом, уводили су их специјалци Росу. Интересантно је да нико са сигурношћу не може да каже откуд се појавио Радомировић, родом из села Добрава, које се налази на четири километра од Лепосавића. 

"Нико не зна у име кога и које политичке групације или грађанске иницијативе је он 25. маја постављен за заменика косовског министра за повратак и заједнице Ненада Рашића, који, такође, није изабран већином гласова Срба, већ је именован на предлог Аљбина Куртија", наводи се у тексту. 

Било је приговора од стране Срба да је због њега, односно због његове пријаве албанским полицајцима, ухапшен Небојша Виријевић. Наиме, Радомировић је, пише "Политика", прошле недеље косовској полицији пријавио да му је Виријевић, родом из Лешка, наводно претио и вређао га, што је довело до тога да специјалци Росу ухапсе Виријевића у породичној кући.

Одређен му је притвор од 30 дана, а међу српским народом се чују коментари да је "ударио Србин на Србина".

Забринутост међу Србима 

Оно што је приметно јесте да су Срби забринути да би због оптужби Радомировића могли такође да се нађу међу ухапшенима, па би то могло да утиче и на њихово право на миран протест, пише лист. 

Након што је Српкиња напустила "радно место" код "градоначелника" Лепосавића Љуљзима Хетемија из Куртијевог Самоопредељења, огласио се Радомировић, рекавши да је "то учинила под притиском Београда".

Ових дана представници Приштине причају и о новим локалним изборима, односно петицији за смену албанских "градоначелника", али не помињу испуњење било каквих захтева српског народа, без чега ни нови излазак на биралишта нема пуно смисла. 

Један од најважнијих услова за смиривање тензија је да Приштина повуче специјалце са севера КиМ, а Курти то није учинио ни испред општинских зграда на северу. 

Приметно је, ипак, да има мање припадника Росу на северу Космета на магистралним путевима и у градским срединама, али је чињеница да су и даље у базама на територији Лепосавића и Зубиног Потока. 

Штавише, Приштина не помишља чак ни на уклањање блокада за српску робу, које је увела 14. јуна на административним прелазима, истиче лист. 

image