Србија и Балкан

Милатовић са Зеленским: Црна Гора подржала "формулу за мир" украјинског председника

Зеленски се захвалио Милатовићу на досадашњој подршци Црне Горе, и позвао га да посети Кијев где би био потписан Споразум о пријатељству и сарадњи двеју земаља
Милатовић са Зеленским: Црна Гора подржала "формулу за мир" украјинског председникаGetty © Filip Filipovic/Getty Images

Украјина ће у Црној Гори увек имати пријатеља, и Црна Гора ће, као и до сада, пружати свеукупну политичку подршку у билатералним и мултилатералним оквирима, укључујући и евроатлантско опредељење грађана Украјине, рекао је данас председник Црне Горе у разговору са украјинским колегом Владимиром Зеленским у Атини.

"Црна Гора отворено и снажно осуђује ничим изазвану агресију Русије против Украјине", додао је Милатовић у разговору са Зеленским, пренеле су подгоричке "Вијести".

"Поздрављам прошлогодишњу одлуку ЕУ о додељивању статуса кандидата Украјини. Црна Гора као земља која је највише одмакла у процесу придруживања спремна је да помогне Украјини на том путу", казао је Милатовић током разговора са Зеленским у Атини.

Милатовић је, како је саопштила Служба за информисање Председника Црне Горе, најавио да би требало да се Црна Гора придружи заједничкој Декларацији земаља чланица Г7, као и иницијативи председника Зеленског "Формула за мир", о чему ће одлуку донети Влада.

Додао је да је на НАТО Самиту у Вилњусу донет низ важних одлука којима је одређена додатна практична и политичка подршка Украјини кроз Свеобухватни пакет помоћи.

"Председник Милатовић је казао да је Црна Гора управо из тог разлога у јулу ове године донела одлуку о преусмеравању финансијских средстава у износу од пола милиона америчких долара за Украјину. Од почетка рата, Црна Гора је издвојила око 10 милиона евра за војну и другу помоћ тој земљи, што је око 10 одсто годишњих националних издвајања за одбрану", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Зеленски се захвалио Милатовићу на досадашњој подршци Црне Горе, и позвао га да посети Кијев где би био потписан Споразум о пријатељству и сарадњи двеју земаља.

image